Proglašen krivim: Bujanec mora platiti 3.000 eura zbog klevetanja Ranka Ostojića

Novinar i urednik TV-emisije “Bujica” Velimir Bujanec u ponedjeljak je na osječkom Općinskom sudu proglašen krivim za klevetanje bivšega ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna (oko 3000 eura) i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna (oko 2000 eura).

Ostojić je podnio tužbu zbog, kako drži, niza uvreda i kleveta izrečenih u emisiji “Bujica” emitiranoj 25. studenoga 2015. na Osječkoj televiziji, u kojoj je za stradavanje vukovarskog branitelja Darka Pajičića zbog prekomjerne uporabe policijske sile prozvan Ostojić, kao tadašnji ministar unutarnjih poslova, navodi Hina.

U emisiji, Bujanec je Ostojića nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem“, u prilogu prenio izjavu Zdravka Tomca “Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole”, te izjavu Zvonimira Trusića kako su Ostojić i ostali dijelovi tadašnje vlasti hrvatsku policiju pretvorili u dio represivnog aparata za obračun s neistomišljenicima.

Obrazlažući presudu, sudac Ivan Sajter istaknuo je kako je sloboda izražavanja novinara pravo zajamčeno Ustavom i međunarodnim konvencijama, ali je Bujanec prekršio pravila profesije iz Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji propisuje da je novinar dužan poštovati kulturu dijaloga, uvažavati čast i ugled osoba s kojima polemizira, a kada postoje različita stajališta o nekom slučaju dužan je predstaviti sva stajališta javnosti, a ne samo jedno.

Sud smatra da je Bujanec kao novinar imao pravo propitivati Ostojićevo djelovanje kao ministra, ali ne i iznositi tvrdnje da je tadašnji ministar praktično kriv za Pajičićevu smrt, zbog čega je zaključeno da je nedvojbeno riječ o kleveti, jer je okrivljenik svjesno iznosio lažne tvrdnje, koje su putem TV-emisije postale pristupačne većem broju osoba.

Bujančev odvjetnik nakon presude je najavio žalbu, a u završnoj je riječi ustvrdio kako se radilo o novinarskom poslu, na temelju tadašnjih Bujančevih saznanja, i iznošenju vrijednosnih sudova, pa stoga nema osnova za tvrdnje o uvredi i teškom sramoćenju.

(Fena)


3 komentara

  • Gdje ćeš partizaniju,komunjare klevetati i napadati,za to si u RH-oj kažnjen…A Stipe Mesić dilo dokumenta koji su bili strogo držana tajna i ništa.Vesna Pusić svoju zemlju više puta nazvala agresorom na BiH-nu kao i Mesić i ništa.To nije kazneno djelo.Tugo moja gdje živimo… Zašto Ranko Ostojić i MUP nikad nisu rasvjetlili tko je nacrtao,,svastiku,kukasti križ.Kako će to razotkriti kad su to sami smislili i odradili da bi nanjeli ljagu i štetu državi RH-oj koju su prestavljali.Takvih juda nigdje nema. U drugim državama bih za ovako nešto dobili smrtnu kaznu ili doživotnu robiju,a u RH-oj su nagrađeni i privilegirani za tu izdaju podmuklu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.