Profesor s Cambridgea u zaboravljenim crtežima Da Vincija otkrio nešto veliko

Kunsthistoričari odbacivali su dosad črkarije Leonarda da Vincija na koje su nailazi u njegovim tekama kao irelevantne, piše Business Insider. No kako je jedno novo istraživanje pokazalo, bili su u krivu. Britanski znastvenik i profesor s Cambridgea Ian Hutchings otkrio je, naime, da je da Vinci prvi demostrirao fizikalne zakonitosti trenja.

Doduše, dosad se znalo da je on prvi napravio sistematsku studiju trenja iz koje se kasnije razvila cijela grana fizike koja se bavi upravo trenjem. A sad smo, zahvaljujući Hutchingsovoj studiji, konačno doznali i kad je točno došao do te revolucionarne ideje. Britanski profesor uspio je napraviti jako detaljnu kronologiju kojom je taj da Vincijev aha-trenutak smjestio u 1493. godinu.

Za sporni papir zna se već gotovo 100 godina
Radi se o jednoj stranici iz da Vincijevog notesa koja je ispisana crvenom kredom, a zanimljivo je i kako je upravo ta stranica znastvenicima zaposlenima u muzeju Victoria and Albert, u kojem se sporna stranica čuvala, zapela za oko još početkom 20. stoljeća.

No, tad su se koncentrirali na crtež stare žene ispod koje je stajalo “smrtna ljepota prolazi i ne vraća se.” Direktor muzeja u kojem se taj list nalazio napravio je tad katastrofalnu pogrešku i dijagrame s iste stranice odbacio kao irelevantne.

Da Vincijevi zakoni trenja pripisivani su drugima

Gotovo jedno stoljeće nakon toga je profesor Hutchings odlučio da je taj papir možda ipak vrijedniji no što se mislilo. Otkrio je da se ispd grubih geometrijskih formi nalazi skica eksperimenta koji studenti fizike još i danas izvode kako bi demonstrirali zakone trenja.

“Skice i tekst pokazuju da je Leonardo razumio temelje trenja još 1493. godine”, rekao je Hutchings. “Znao je da je sila trenja koja djeluje između dvije klizeće površine proporcionalna teretu koji pritišće površine i da je trenje neovisno o očiglednom području kontakta između te dvije površine. Te zakone danas pripisujemo francuskom znanstveniku Guillaumeu Amontonsu koji je živio 200 godina nakon da Vincija”, tvrdi ugledni profesor.

Da Vinci je zakonitosti koje je otkrio i primjenjivao
Osim toga, Hutchings je otkrio i kako je da Vinci te zakone primjenjivao u svojim skicama kompleksnih mašina. Da Vinci je prvi prepoznao od kolike koristi trenje može biti te je taj koncept ugradio u svoje nacrte integralnih komponenti kompleksnih strojeva.

“Leonardovo 20-godišnje proučavanje sile trenja dokazuje i potvrđuje njegovu poziciju nevjerojatno inspirativnog pionira znanosti”, kaže Hutchings.

(telegram.hr)

Komentiraj: