Prodana jedna od najvrijednijih softverskih kompanija

Američki proizvođač čipova Broadcom sklopio je sporazum o kupovini softverske kompanije VMware za 61 milijardu dolara, uključujući i dugove.

Ovo preuzimanje ukazuje da se na tržištu ponovno javlja težnja ka velikim akvizicijama.

Dioničari VMware imat će mogućnost birati hoće li primiti 142,5 dolara u gotovini ili 0,2520 akcija kompanije Broadcom za svaku dionicu koju imaju u softverskoj kompaniji, što je premija od 33 posto na njenu vrijednost prije početka prošlonedjeljnih pregovora, piše Financial Times, a prenosi Biznis.rs.

Ovim ugovorom proizvođač poluprovodnika transformirat će se u diverzificiranu tehnološku kompaniju, čije će poslovanje uključivati i mikročipve i računalne usluge “na oblaku”.

Milijarder na čelu Broadcoma Hok Tan istražuje opcije za ugovore sa softverskim kompanijama još od kada je Donald Trump blokirao njegov pokušaj da otkupi kompaniju Qualcomm zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Ugovorom s VMware, Tan preuzima jednu od najvrijednijih i najprofitabilnijih softverskih kompanija.

Pre početka pregovora o kupovini, vrijednost akcija kompanije VMware pale su za otprilike polovinu u odnosu na vrhunac iz 2019. godine i 20 posto ispod vrijednosti s početka godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.