Prodaja smartphonea u padu, evo tko je najveći gubitnik

Prema istraživanju koje je proveo Gartner, globalna prodaja smartfona u 2. kvartalu 2020. godine pala je za 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Za ovako veliki pad zaslužna je, naravno, pandemija koronavirusa i globalni lockdown koji je trajao skoro dva mjeseca.

Ukupno je isporučeno 294 milijuna smartfona, što je 20% manje od 370 milijuna, koliko je isporučeno lani u istom razdoblju. Prema Gartneru, Samsung i Huawei praktički dijele prvo mjesto s oko 54 milijuna isporučenih uređaja, s tim da je Samsung ipak prodao nekih 600.000 uređaja više. Tako Samsung drži 18,6, a Huawei 18,4% udjela.

Treći je Apple s 38 milijuna isporučenih iPhonea i 13-postonim tržišnim udjelom, dok se na četvrtom mjestu nalazi Xiaomi s 26 milijuna isporučenih uređaja, čime je ostvario 8,9% tržišnog udjela. Peti je Oppo s 23 milijuna isporučenih primjeraka i 8% tržišnog udjela, dok svi ostali zajedno drže 33% udjela.

Ako pojedinačno gledamo pad isporuka, Samsung je imao najveći, i to čak 27%. Xiaomiju je prodaja pala za 21,5%, a Huaweiju 6,8%. Apple je u ovom kvartalu praktički ostao neokrznut, budući da mu je prodaja pala za samo 0,4%, piše Mob.hr.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.