Procvat glazbenih biografskih filmova

Biografski film ”Back To Black” o prerano preminuloj pjevačici Amy Winehouse uskoro stiže na velika platna, nakon biografskog filma o Bobu Marleyu, a prije onih o Bobu Dylanu i Bruceu Springsteenu, i svjedoči o smjeru kojim je krenula glazbena industrija.

Interes sedme umjetnosti za glazbenike i njihove živote očigledan je, osobito za glazbene zvijezde s nesretnim ili tragičnim sudbinama. Scenarij je uglavnom sličan: odrastanje, uglavnom u skromnoj sredini, nakon čega slijedi golem i neočekivan uspjeh, ovisnosti i/ili tragičan kraj.

Amy Winehouse umrla je 2011. od trovanja alkoholom u dobi od 27 godina. U istim je godinama života slična sudbina zadesila Janis Joplin, Jimija Hendrixa, Curta Cobaina… Bob Marley je umro od raka 1981. u dobi od 36 godina. Film se od 12. travnja počinje prikazivati u Velikoj Britaniji, 24. travnja u Francuskoj i 17. svibnja u SAD-u.

No, trebalo bi stvari gledati obratno, jer nije kinematografija ta koja traga za mitovima, pa Terminator je star 40 godina. Prije bih rekao da svijet glazbe i vlasnici prava traže alate kojima će ponovno vratiti glazbu glazbenika kojih više nema da bi ih ponudili novim generacijama koje se bore s aktualnim događajima, rekao je AFP-u Sophian Fanen, novinar i suosnivač francuskog portala Les Jours.

Paramount, koji je distribuirao film Bob Marley Jedna ljubav, premijerno prikazan 14. veljače, oduševljen je uspjehom što ga je film postigao već krajem veljače, osobito u Francuskoj, prenosi Hina.

Kompletan katalog Boba Marleya u Francuskoj je dnevno u prosjeku imao više od milijun streamova u samo tjedan dana! Naslov Could You Be Loved upravo je ušao među 200 najboljih streamova čak 44 godine nakon objavljivanja, objavila je tvrtka.

Belkacem Bahlouli, glavni urednik časopisa Rolling Stone, za Francusku AFP-u je kazao da glazbeni biografski filmovi doživljavaju pravi procvat.

Sada ih već imamo po dva godišnje, rastu kao gljive poslije kiše, kaže Bahlouli.

Britanski list Guardian primjećuje da je “glazbeni biografski film golem žanr, koji se i dalje širi i nema dovoljno prostora da se nabroje sva nova ostvarenja”. Rolling Stone u izdanju za veljaču konstatira da su “u zadnjih desetak godina snimljeni brojni glazbeni biografski filmovi bez obzira na okolnosti, u dobru i u zlu”, jer postoji interes za njima, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.