Procurili podaci korisnika AI.type tipkovnice

Portal ZDNet objavio je prilog o sigurnosnom propustu koji se tiče jedne od popularnijih tipkovnica za mobilne uređaje AI.type. Tvrtka koja stoji iza aplikacije koja je dostupna u verzijama za Android i iOS uređaje navodno je na svojim poslužiteljima čuvala osjetljive podatke oko 31 milijun korisnika aplikacije bez ikakve zaštite, u obliku čistog teksta.

Riječ je o ukupno oko 577 GB podataka kao što su imena i prezimena korisnika, njihove adrese elektroničke pošte, njihova lokacija (s preciznošću na razini zemlje i grada u kojem se nalaze).

Kod nekih korisnika bili su prisutni i podaci kao što su IMEI brojevi mobilnih uređaja, ime korištenog telekomunikacijskog operatera, telefonski brojevi kontakata, IP adrese korisnika, profilne slike, podaci o korisničkim Google računima, datum rođenja i spol korisnika.

Jedna od pronađenih baza podataka sadržavala je 10,7 milijuna adresa elektroničke pošte, a druga ukupno 374,6 milijuna različitih telefonskih brojeva. Također, u sve navedeno valja uključiti i 8,6 milijuna podataka prikupljenih od korisnika kada su koristili tipkovnicu (upisane adrese internetskih stranica prilikom surfanja, upisani telefonski brojevi, lozinke i drugo).

Od objave ovog propusta stiglo je i službeno priopćenje od samih developera koji razvijaju AI.type da su podaci odsad zaštićeni i nisu više dostupni u obliku čistog teksta, prenosi Bug.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.