Baterija i zima nisu najbolji prijatelji: Pripazite na svoj smartfon uz ove savjete

Tijekom najhladnijih zimskih mjeseci natrpavamo se kapama, šalovima, toplim kaputima kako bismo se zaštitili od smrzavanja…a ista logika treba se primijeniti i na uređaje koje izlažemo niskim temperaturama.

Upozorenje o pregrijavanju smartfona ljetos je zaobišlo rijetke – na temperaturama od 35 stupnjeva i višima, uređaje smo morali hladiti prije daljnje upotrebe. I dok nikoga ne čudi što pregrijavanje može štetiti pametnim telefonima, malo tko pazi na suprotan efekt.

Jer, zaštita od niskih temperatura jednako je važna za dugovječnost mobitela.

Prema Appleu optimalna temperatura za smartfon je od nula do 35 Celzijevaca, a sve više i niže od toga prisilit će smartfon da ode u poseban ‘mode’ kako bi regulirao temperaturu.

I dok upotrebom uređaja u ovakvim uvjetima nećete istog trena ostati bez njega, možete ga privremeno blokirati dok “ne dođe k sebi”.

Iz Applea primjerice napominju kako upotreba smartfona na vrlo niskim temperaturama može smanjiti životni vijek baterije i uzrokovati gašenje uređaja.

Kako izbjeći zimske šokove?

1. Koristite zaštitne maske

Tijekom najhladnijih zimskih mjeseci natrpavamo se kapama, šalovima, toplim kaputima…a ista logika treba se primijeniti i na uređaje koje izlažemo niskim temperaturama.

Na tržištu postoje i zaštitne maske koje prate temperaturu i reagiraju u ekstremnim uvjetima, no i one ‘obične’ će pomoći.

2. Držite bateriju napunjenom

Brže pražnjenje uređaja uobičajena je pojava u hladnim vremenskim prilikama. Pobrinite se da na hladnoću izlazite s napunjenim smartfonom, ili uz potporu prenosivog punjača.

Ugasi li se ipak, ne paničarite i ne pokušavajte ga resetirati niti naglo zagrijati jer to bateriju može trajno oštetiti. Umjesto toga, postepeno ga utoplite i dajte mu vremena da se oporavi.

3. Isključite mobitel na ekstremno niskim temperaturama

Jako hladno vrijeme i smartfoni nisu dobra kombinacija pa se preporučuje da se ne iskušavaju njegove granice. Kada je isključen, može pretrpjeti puno više nego dok je u pogonu, piše Tportal.hr.

4. Prekrijte smartfon na hladnoći

Iako se čini očitim, i ovo valja naglasiti. Ekran je skloniji oštećenjima u ekstremnim uvjetima, i kao što svoj smartfon nećete ostaviti da se prži na suncu, nemojte ga ostavljati ni u smrtznutom autu ili na snijegu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.