Pročitajte zašto neke države samovoljno mijenjaju vremenske zone

Sjevernokorejske vlasti objavile su kako će ove subote, 15. kolovoza, pomaknuti vrijeme unatrag za 30 minuta i time uspostaviti vlastitu vremensku zonu, tzv. pjongjanško vrijeme.

To je politički potez s ciljem da se izbrišu ostaci japanske kolonijelane vladavine nad Korejom koja je okončala 1945. godine. Prije japanske okupacije, Korejski je poluotok bio osam i pol sati ispred početne odnosno nulte vremenske zone koje se mjeri od Greenwicha u Londonu.

No, nije Sjeverna Koreja jedina koja se odlučila na takav potez nakon što su početkom prošloga stoljeća vremenske zone standardizirane sa srednjim vremenom po Greenwichu (GMT) kao nultim ili početnim. Velika većina zemalja ravna se po tome. One najveće, poput Rusije, protežu se kroz nekoliko vremenskih zona, a neke pak na svoju ruku određuju ili mijenjaju vremenske zone iz raznih, a najčešće političkih razloga.

Evo nekih najzanimljivijih primjera koje je odabrao portal Mail.com.

Veliki skok unatrag

Veliki skok naprijed bio je naziv sveobuhvatnog plana industrijalizacije Kine u vremenu od 1958. do 1961. godine. No Kina, koja se s jednog svog kraja na drugi proteže oko pet tisuća kilometara i trebala bi imati pet vremenskih zona, odlučila je prethodno napraviti još jedan “veliki skok”. Komunistička pratija je, preuzevši vlast 1949. godine, ukinula sve vremenske zone osim jedne, tzv. pekinškog vremena, koje je osam sati ispred GMT.

Time su komunističke vlasti željele pojednostaviti upravljanje golemom zemljom, ali i utjecati na jedinstvo šarolike nacije. No, umjesto pojednostaveljnja i jedinstva, uvođenje jedinstvenog vremena donijelo je niz problema.

U udaljenim dijelovima zemlje, poput Tibeta ili pokrajnine Xinjiangu, stanovnici su morali ustajati dva sata ranije kako bi odlazeći na posao bili “usklađeni” s onima u drugim dijelovima zemlje. Mnogi u ti pokrajinama i danas kazajke svojih satova drže vraćene za dva sata što u Pekingu tumače kao iskaz nelojalnosti središnjoj vlasti.

Petnaest minuta slave

Nepal je 1956. pomaknuo vrijeme na 5 sati i 45 minuta više u odnosu na GMT kako bi time “produljio” prelazak sunca preko svojih planina. Iako je s tri strane okružena Indijom, prijedlozi da se vrijeme u Nepalu uskladi s onim u Indiji koje je petnaest minuta bliže GMT-u nisu naišli na plodno tlo. Nepal i dalje ima svoje vrijeme.

Vrijeme za čaj

Indija se s jednog kraja na drugi proteže na skoro 2900 kilometara. Takva se dugo borila da “pomiri” svoje satove. Većinu vremena provedenog pod vlašću Britanaca, Indija je bila podijeljena u dvije vremenske zone, a nakon oslobođenja uvela je jedinstvenu vremensku zonu. No, ni ondje se to ne sviđa svima.

U najistočnijoj pokrajini Asam, gdje je smještena glavnina tamošnje industrije čaja, na mnogim plantažama odlučili su uvesti svoje vrijeme pomičući kazaljke za jedan sat unaprijed kako bi berači čaja imali više dnevnog svjetla za obavljanje posla.

Koliko je sati?

U većini Šri Lanke dugo su i istodobno vrijedila dva vremena. Središnja vlast je 1996. odlučila pomaći satove pola sata unatrag, nastojeći uštedjeti što više električne energije s čijom je nestašicom bila suočena.

No, Tamilski tigrovi, militantna organizacija koja nadzire većinu sjevernog dijela zemlje i u sukobu je sa središnjom vlasti, odbili su vratiti kazaljke. Tako je bilo donedavno kada su popustili, pa je sada u cijeloj zemlji opet na snazi isto vrijeme.

Krimski skok

Kada je prošle godine Rusija anektirala poluotok Krim, koji je dotad bio u sastavu Ukrajine, uslijedio je i krimski “skok” u drugu, istočniju vremensku zonu, u kojoj se nalazi Moskva.

Također, ondje su, kao i u Rusiji, odbili prihvatiti europsko ljetno računanje vremena, pa je vrijeme na Krimu zimi dva sata ispred onoga u Ukrajini, a ljeti jedan sat ispred.

Naci-vrijeme

Do 1940. u Španjolskoj se račuinalo isto vrijeme kao i u Portugalu i Velikoj Britaniji koje su na približno istoj geografskoj širini. No, nakon što su Hitlerove snage okupirale Francusku i “prebacile” je na vrijeme koje se računalo u Njemačkoj, odani general Francisco Franco isto je učinio u Španjolskoj. Španjolska je tako prihvatila tzv. nacističko vrijeme u kojem se još uvijek nalazi.

Inicijative da se Španjolska vrati prijašnjem računanju vremena jačale su, ali ipak nisu uspijevale proći. Parlamentarna je komsija 2013. zaključila da bi povratak na prijašnje vrijeme imao loših učinaka na radne i životne navike Španjolaca, naročito zbog njihovog dnevnog odmora, sieste, i običaja da vrlo dugo objeduju.

Naprijed – nazad

Venezuela je bila četiri i pol sata iza GMT-a do 1965. godine kada se uskladila s međunarodnim standardima i vratila na četiri sata manje u odnosu na GMT. No, bivši predsjednik Hugo Chavez, oštri protivnik američke politike i Zapada, odlučio je 2007. ponovno pomaći vrijeme na četiri i pol sata u odnosu na GMT.

Svoju je odluku objasnio željom da djeca ne ustaju po mraku kako bi išla u školu. Međutim, taj potez bio je dodatni pritisak na gospodarstvo Venezuele koja je bila suočena s velikim nestašicama struje.

Zar je već subota?

Koncem 2011. godine otočna državica Samoa u Tihom oceanu odlučila je preskočiti jedan dan u međunarodnom kalendaru.

Vlasti su odlučile da se radi lakše trgovine s najvećim trgovinskim partnerima, Australijom i Novim Zelandom, presele u njihovu vremensku zonu. Da bi to učinili, morali su preskočiti jedan dan, odnosno izbaciti 30. prosinca 2011. iz kalendara. Tako su Samoanci otputovali u budućnost, iz četvrtka ravno u subotu.

(Net.hr)

Komentiraj: