Pročitajte zanimljiv izvještaj o nevremenu u Hercegovini iz 1898. godine

O tome da je i ranije bilo vremenskih ekstrema svjedoči izdanje lista “Osvit” objavljeno prije 125 godina.

Iako često znamo čuti starije kako kažu “toga nije bilo u moje vrijeme”, te znamo pripisivati vremenske neprilike klimatskim promjenama, sljedećim rečenicama to ćemo opovrgnuti.

Naime, vremenski izvještaj iz 1898. spomenutog hrvatskog građanskog lista čitatelje je izvijestio “o silnom nevrimenu” koje je pogodilo čitav širokobriješki kraj.

Zadnjih dana studenoga po svoj Hercegovini, kako nam javljaju bilo je silno nevrime. Napose nam o tome pišu sa Širokoga Briga: Dne 30. studenoga bio je na ovom kraju takav prolom oblaka, da je za tili čas cili Trn (ravnina pod Brigom) bio u vodi i izgledao kao more. 

Ugrovača je tako nadošla, da ju ni stariji ljudi ne pamte. Tko je bio na ovu stranu, nije mogao na drugu, a neki, koji su pokušavali prijeći preko nje, malo da nisu zaglavili, piše u tadašnjem izdanju “Osvita”.

Ono što je zanimljivo je da se i tada upozoravalo da je potrebno nešto učiniti za ceste i mostove, kako navode, “da naš čovjek bude siguran za svoj život” iako i dan danas upravo infrastruktura predstavlja jedan od najvećih problema u Širokom Brijegu.

(www.jabuka.tv | Foto: Digitalni arhiv Široki Brijeg)

9 komentara

    • Ne, nije pisan ikavicom već “iekavicom”, tj. ijekavicom. Piše u članku: nevrieme, ždriebe, cieli, najposlie… Ikavicom je napisano jedino Široki Brig i Brig, ali to je toponim pa se tako i piše.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.