Pročitajte koja su najčešća imena u BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je tematski bilten pod nazivom “Žene i muškarci u BiH”, a u kojem se mogu pronaći zanimljivi demografski podaci.

Bilten, kako je navedeno u pojašnjenju Agencije, obuhvaća podatke iz različitih statističkih i drugih oblasti razvrstanih po spolu. Podaci daju kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu.

Agencija je kroz ovu publikaciju nastojala doprinijeti postizanju jednakosti i ravnopravnosti među spolovima, navedeno je u uvodnom dijelu biltena.

Među brojnim interesantnim podacima, navedeni su i oni koji govore o najčešćim ženskim i muškim imenima u Bosni i Hercegovini tijekom proteklih desetljeća. Prema podacima Agencije za statistiku, najčešće ženska imena u periodu prije 1950. godine u BiH su bila Fatima, Mara i Milka dok su imena Milan, Ibrahim i Mustafa bila najčešća korištena muška imena do 1950. godine.

Prezimena i toponimi vrelo humora: Ševać-Polje, Prćavci, Čunište, Posrana glavica…

U periodu od 1950. do 1960. novorođenčad su najčešće dobivala imena Nada, Fatima i Dragica odnosno Milan, Dragan i Mirsad, da bi u idućem desetljeću, to bila imena Fatima, Nada i Gordana među ženskim te Zoran, Dragan i Senad među muškim, prenosi N1.

Sanela, Dragana i Alma bila su najčešća imena ženske djece od 1970. do 1980, da bi od 1980. do 1990. godine, to bila imena Jelena, Ivana i Alma. U istom periodu, najčešća muška imena kod djece u Bosni i Hercegovini bila su Dragan, Goran i Edin te Adnan, Edin i Goran.

Emina, Lejla i Ivana te Haris, Marko i Ivan su imena koja su roditelji najčešće djeci davali devedesetih godina prošloga stoljeća, da bi u prvom desetljeću novoga milenija to bila imena Sara, Ajla i Amina – Marko, Luka, Amar.

Iz Agencije za statistiku su napomenuli da su podaci prikupljeni u Popisu stanovništva održanom 2013. godine.

10 muških retro imena koja zaslužuju opet biti popularna

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.