10 muških retro imena koja zaslužuju opet biti popularna

Postoje neka muška imena koja su prije nekoliko desetljeća bila vrlo popularna, dok ih danas roditelji vrlo rijetko daju svojim sinovima.

Sastavili smo listu 10 tradicionalnih i retro muških imena za koja želimo da vrate staru slavu.

1. Janko

Ime je nastalo od grčke riječi ioannikios, što znači ‘nosilac svete blagodati’ ili ‘u milosti Jehovinoj’. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan.

2. Jura(j)

Ovo lijepo starinsko ime potječe od grčke riječi georgós, što znači ‘zemljoradnik, ratar’. Sveti Juraj, kojeg se često slikovito prikazuje kako ubija zmaja, doprinio je popularnosti ovog imena. Drugi su oblici imena Jurica i Jure.

3. Ivica

Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači ‘Bog je milostiv’, s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv).

4. Zlatko

Ime nastalo od imenice ‘zlato’, zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sinčić kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime posjeduje neku posebnu blagost i mekoću i baš zbog toga želimo da vrati staru slavu.

5. Nenad

Naše domaće ime nastalo od glаgolа nаdаti se s negаcijom. Ime je davano djeci koja su došla na svijet nenadano, iznenadno.

10 ženskih retro imena za koja želimo da vrate staru slavu

6. Neven

Prema jednoj teoriji ime je nastalo po istoimenom cvijetu, a prema drugoj teoriji od izvedenice glagola venuti, odnosno ‘onaj koji ne vene’ – vječno mlad. Ime je steklo veliku popularnost 1980-ih godina zahvaljujući pjesmi Novih fosila “Neveni žuti”, kada su mnogi roditelji svojim sinovima davali ovo nježno a opet moćno ime.

7. Ozren

Ime nastalo od arhaičnog glagola ‘ozreti se’, ‘pogledati se’, u prenesenom značenju ‘onaj koji ima oštar pogled’.

8. Matko

Varijanta imena Matija, Matej. Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Mattitjah, što u prijevodu znači ‘dаr Božji’. Ostali su oblici ovog imena Mate, Mateo, Mato.

9. Branko

Staroslavensko ime izvedeno od glagola ‘braniti’, odnosno od imena Branislav i Branimir.

10. Nikola

Ime u hrvatski jezik dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno od grčkog Nikolaos, a sastoji se od dvije riječi: nike (pobjeda) i laos (narod). U Hrvatskoj se sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole daruju djeca. Od imena Nikola izvedena su imena Niko, Nikica, Nikša, Nino i Ninoslav, piše Zadovoljna.hr.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj: