Problem u BiH je položaj Hrvata, a ne Dodik

Ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je kako je glavni problem u BiH položaj Hrvata, a ne predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je naveo da kod zapadnih partnera u Vijeću za provedbu mira (PIC), ali i u BiH, postoji politika dvostrukih standarda, te da se uvijek okrivljuju RS, njena vlast i predsjednik Dodik kada se nešto dogodi, a jedan od primjera je neprovedba odluke ”Sejdić – Finci”.

”Republika Srpska ima stav o provedbi te odluke, a Federacija BiH nema jer se njeni političari ne mogu dogovoriti oko teškog i bolnog pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda”, rekao je Bocan Harčenko za beogradsku Politiku.

On je zapitao što se onda traži od Republike Srpske ako se zna da je to kočnica. ”Ali, uvijek su krivi Banja Luka i Dodik, njegova retorika je postala, u negativnom smislu, nešto najvažnije u BiH, na sjednicama PIC o tome se razgovara kao o najozbiljnijem pitanju”, istaknuo je Bocan Harčenko.

Komentirajući želju Bošnjaka da uz pomoć visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ukinu odluku Vlade RS-a kojom se onemogućava fiktivno prijavljivanje prebivališta na teritorij RS-a, Bocan Harčenko je rekao kako je prošlo vrijeme kada je OHR ukidao odluke. Inzko bi morao razmisliti kako ne bi došlo do još većih komplikacija i napetosti.

Njegova eventualna intervencija može podrazumijevati samo pokretanje unutarnjeg dijaloga oko te odluke”, rekao je Bocan Harčenko i dodao da bi međunarodna zajednica već morala donijeti odluku o zatvaranju OHR-a. Bocan Harčenko je rekao i da se Rusija protivi svakom takozvanom predizbornom inženjeringu i da apsolutno razumije zabrinutost RS-a povodom tog pitanja.

Govoreći o situaciji kada je riječ o Ukrajini, Bocan Harčenko je istaknuo da Rusiji odgovara što BiH nije zauzela opći stav prema Ukrajini, navodeći da je za Moskvu najbolja situacija da BiH nema stav, što ne znači da je protiv stavova Rusije. ”Točno je da nema zajedničkog stava na razini BiH, ali postoji stav Republike Srpske koji mi uzimamo u obzir u svojim analizama. Mi smo zahvalni RS-u, njegovom rukovodstvu, prvenstveno predsjedniku Miloradu Dodiku koji je pokazao veliko zanimanje i razumijevanje prema krizi u Ukrajini, ali i objektivnom stavu Rusije”, rekao je Harčenko.

(Vecernji.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.