Privremeno programersko rješenje ostalo u Windowsu 30 godina

Dave Plummer, developer koji je zaslužan za mnoge integralne dijelove Windowsa, opisao je na mreži X kako je Microsoft gotovo 30 godina na životu ostavio njegov uradak – koji je trebao, pak, biti samo privremeno rješenje.

Riječ je o dijaloškom okviru za formatiranje diska unutar Windowsa, nastalome na “kišno jutro jednog četvrtka” davne 1994. godine. Plummer ga je stvorio prilikom prebacivanja gomile kôda korisničkog sučelja s Windowsa 95 na NT.

Tom je prigodom trebalo napisati maleni okvir za odabir opcija kod formatiranja diskova, pa je tako i stvoren – prvo na papiru, zatim i u okruženju Visual C++ 2.0.

Nije to bilo elegantno, ali bilo je dovoljno dok ne stigne elegantnije rješenje, kaže Plummer. No, kao što vam je poznato, isti je prozor ostao netaknut sve do današnjih dana – poželite li formatirati disk u Windowsima 11, tri desetljeća nakon Plummerovog brzinskog rješenja, i dalje će vas dočekati isti komad korisničkog sučelja.

Zapamtite, poruka je ovog iskusnog developera kolegicama i kolegama, “nema privremenih rješenja”, što ovaj primjer i najbolje pokazuje, piše Bug.hr.

(www.jabuka.tv | Foto: X/Shutterstock)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.