PRIVALJ: PROSLAVLJEN BLAGDAN BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Široki Brijeg, 9. prosinca 2012. (Samostan) – Jučer, 8. prosinca, u područnoj crkvi na Privalju proslavljen je blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Duhovna priprava za proslavu započela je kroz trodnevnicu u kojoj su svete mise predslavili fra Nikola Rosančić, fra Vine Ledušić i fra Vendelin Karačić.

Sveto misno slavlje na sami blagdan predslavio je širokobriješki župnik fra Stipe Biško u suslavlju s fra Vendelinom Karačićem i voditeljom područne crkve fra Dragom Čolakom.

Slavlje je započelo himnom Bezgrješnom začeću BDM u izvedbi crkvenog zbora pod ravnanjem Martine Mikulić.
Majko draga, Gospe čista
Dijete tvoje Ti dolazi.
Prošla već su mnoga ljeta,
Kako Privalj tebe moli.
Svrni Majko svoje oči,
Na sve krive naše puta.
Blagoslovom bezgrješnosti
Dovedi nas pod svoje skute.

Autor himne je Privaljčanin, sada novak, fra Antonio Musa, a autor glazbe je Luka Ćorić. Nakon molitve kod kipa Bezgrješne, koju je predvodio fra Stipe Biško, nastavljeno je misno slavlje u prepunoj crkvi.
U svojoj propovijedi fra Stipe je naglasio: »Ne radi se o Mariji u času kad je začela Sina Božjega, nego o Mariji kad ju je njezina majka začela. Ne radi se o Mariji da je ona od nas svih daleko svetija i bezgrješnija, nego je riječ o tome da smo svi mi do časa krštenja bili grješna djeca, a Marija je i bez krštenja bila sveto dijete Božje. Ono što nama Bog daje u krštenju, Mariji je dao kao baštinu kad je počela živjeti, u prvom času.
Ulomak Svetog pisma kojeg smo slušali iz Knjige Postanka zove se Praevanđelje. Kad je u svijet, u ljudsku povijest – čovjekovom nevjerom i vjerolomnošću – potekao grijeh, Bog najavljuje svoje spasenje.
Crkvena umjetnost izražava ovo velebno mjesto Svetog pisma slikom žene s djetetom u naručju, a u djetetovoj ruci je koplje – križ. I on probada glavu zmije koja se ovila oko globusa.
Ali, borba još traje. Svatko je pozvan sudjelovati u toj borbi protiv zla. Odlučno u sebi i oko sebe, najprije djelima ljubavi.
“Eva je povjerovala zmiji, a Marija anđelu” – kazao je Tertulijan. Zbog toga je Eva istjerana iz raja, a Marija je dušom i tijelom uznesena u raj.
“Nepokornošću jednog čovjeka svi su postali grješnici” (Rim 5,19). Zašto? Grijeh praroditelja prenosi se kao zaraza na sve ljude. Po zakonu nasljedstva! Marija je Božjim posredstvom od te ljage grijeha izuzeta, pa je u začetku i u životu bezgrješna. Bilo bi zaista neshvatljivo da je sotona i za trenutak bio vlasnik njezina prečistog krila koje je trebalo biti luka u koju će se Bog spustiti.
Jedna božićna priča kazuje kako se do jaslica došuljala neka stara žena, pogrbljena pod teretom mnogih godina. Spustila polako u jaslice jabuku i bez riječi otišla. Pa, to je Eva, prišapće Marija tiho Josipu, vratila je ukradenu jabuku!
Isus je došao na ovu zemlju da nas otkupi od tog neposluha, od tog grijeha. Da bi došao na ovaj svijet bilo mu je potrebno krilo neokaljane žene. Koja je to žena mogla biti. Čuli smo, upravo nam je to rekao anđeo ovim riječima: “Raduj se, Marijo, milosti puna” (Lk 1,28).
Puna milosti, to znači: u Mariji nije bilo mjesta ni za kakav grijeh. Sve bijaše puno dobrote, bezgrješnosti, svetosti. Jer je “milost dar koji sadrži sve druge darove.”«

Na kraju svete mise djeca su izvela prigodni recital u čast Bezgrješne, a fra Drago Čolak se zahvalio svima koji su doprinijeli proslavi blagdana, posebno svim sekcijama crkvenog društva »Pokornik«.
Nakon duhovne okrjepe, slavlje je nastavljeno u crkvenom dvorištu druženjem Privaljčana i njihovih gostiju.

(www.franjevci-siroki-brijeg.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.