Prisluškuje li WhatsApp korisnike noću?

Otkako pametnu tehnologiju s mikrofonima, kamerama i mogućnošću bežične komunikacije po cijele dane nosimo u džepovima, govori se o tome da razne aplikacije koriste uređaje kako bi prisluškivale korisnike.

O tome kako se korisnici danas prate i na koje se sve načine može doći do njihovih određenih podataka ispisane su vjerojatno tisuće stranica, protiv toga se bore i regulatori i tehnološke kompanije, a sve se više pozornosti pridaje transparentnosti prema krajnjem korisniku – on, naime, mora, ili bi barem trebao znati, kada njegov mobitel koristi kameru, mikrofon, lokacijske podatke i druge senzore za prikupljanje podataka.

Što to WhatsApp “sluša”?

Upravo taj mehanizam, koji prati korištenje mikrofona, zabrinuo je jednog korisnika, koji se oko toga požalio na Twitteru protekloga vikenda. On je, naime, primijetio da njegov mobitel (inače Googleov Pixel) bilježi sumnjivu aktivnost tijekom noći, prenosi Bug.hr.

Mikrofonu uređaja, navodno, svakih nekoliko minuta pristupa aplikacija WhatsApp, i to dok korisnik spava, a mobitel se ne koristi. Što se događa? – s pravom se zapitao ovaj korisnik. Njegovo ime je Foad Dabiri, a igrom slučaja direktor je inženjerskog odjela u Twitteru.

Njegovu je objavu popularizirao i aktualni mu šef, Elon Musk, tvitajući da se WhatsAppu ne može vjerovati. Screenshot s neobičnom aktivnošću mikrofona do sada je tako vidjelo preko 70 milijuna ljudi i komentiralo njih više tisuća, od kojih svatko ima svoje viđenje ovog “prisluškivanja”. Stvar je eskalirala, pa je i Facebookov WhatsApp odmah reagirao svojim službenim objašnjenjem problema.

Kažu kako su uspostavili kontakt s Dabirijem te da vjeruju kako je problem softverske prirode. Čini se da je posrijedi pogreška u samom Androidu, koji pogrešno interpretira podatke i prikazuje aktivnost mikrofona. Iz WhatsAppa poručuju i da su od Googlea zatražili istragu i ispravak ovog buga.

Dodaju i da korisnici imaju potpunu kontrolu nad postavkama mikrofona. Jednom kada dobije dozvolu, WhatsApp mikrofonu pristupa samo kada korisnik telefonira ili snima glasovnu poruku ili video – a čak i tada, komunikacija je zaštićena end-to-end enkripcijom pa je WhatsApp ne može čuti, kažu, prenio je Bug.hr.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Pusti šta ima veze , prdnem sigurno više puta noću dok spavam i ako im je to interesantno nek snimaju. Isto tako kad hrčem , nek snimaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.