Pripremite dijete za polazak u vrtić ili jaslice

Polazak u jaslice, a kasnije i u vrtić može postati prava pustolovina za cijelu obitelj.

Polazak u jaslice veliki je korak kako za dijete tako i za roditelje. No, važno je znati da su svi osjećaji koji vas i dijete pomalo plaše normalni i da kroz dilemu “Jesam li ispravno postupio/la?” prolazi gotovo svaki roditelj.

Činjenica da morate dijete upisati u jaslice obično više zabrinjava jer je dijete još maleno. Ako zaista nemate izbora, te su jaslice jedino rješenje za vašeg mališana, tada se pobrinite da pripreme i sve ono što ovisi o vama bude u najboljem redu. Krenite hrabro u avanturu zvanu jaslice!

Kako najbolje postupiti?

Svaki će vam odgojitelj biti zahvalan ako ga u potpunosti upoznate s navikama i karakterom vašeg mališana ili o eventualnim tegobama koje ga muče. Pored redovnog inicijalnog upitnika koji ispunjavate (što detaljnije) pri upisu mališana zatražite razgovor s odgojiteljima te im povjerite sve svoje nedoumice i strahove koje imate u vezi ostavljanja djeteta u grupi. A to je i prilika da pitate sve što vas zanima.

Za prve dane u jaslicama, dobro je da jedan od roditelja sačuva tjedan dana godišnjeg odmora. Naime, prvi boravci su kraći, ali se svakodnevno produžuju, što ovisi o djetetu i njegovoj spremnosti. Ponesite neki djetetov omiljeni predmet koji će ga podsjećati na dom. Dolazite redovito i u isto vrijeme. Boravite s njim u skupini, igrajte se, ali i napustite prostoriju kada vas to zamole odgojitelji. Rastanci neka budu kratki s osmijehom na licu. Nemojte davati obećanja koja ne možete održati. I najmanja djeca to vrlo dobro razumiju.

Adaptacija na jaslice i vrtić

Riječ koju ćete puno puta čuti prvih dana boravka u vrtiću od odgojitelja, ali i od ostalih stručnih suradnika je adaptacija. Što je to zapravo?

Adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, ljude, djecu i ritam života u jaslicama ili vrtiću. Umjesto roditelja dijete mora prihvatiti odgojitelja, mora boraviti među većim brojem djece u novom prostoru i prihvatiti novi ritam spavanja, njege i hranjenja. Teško mu je i ono negoduje. Promijenit će svoje ponašanje, možda će prestati jesti, spavati, bit će razdražljivo i plačljivo, možda i agresivno. Važno je znati da je sve to normalno i, na sreću, prolazno stanje.

Kako će proći to razdoblje prilagodbe, s kakvim popratnim manifestacijama te koliko će trajati, ovisi prvenstveno o karakteru svakog pojedinog djeteta, ali i o stavovima roditelja prema ustanovi u kojoj dijete boravi. U pravilu ne bi smjela trajati više od mjesec dana.

Kod neke djece smetnje uzrokovane polaskom u vrtić mogu se javiti nešto kasnije. Nakon prvotnog oduševljenja počinju promjene u ponašanju. To je karakteristično za stariju djecu, tj. vrtićki uzrast.

Polazak djeteta u jaslice shvatite kao izazov. Pripremite se uvodnim razgovorima, literaturom i iskustvima drugih roditelja. Pričajte s djetetom o boravku u vrtiću, šalite se i pozitivno razgovarajte u njegovu prisustvu o ustanovi i odgojiteljima. Iskoristite sve izvore povratnih informacija o tome kako je dijete provelo dan u vrtiću. Imajte povjerenja u odgojitelje i pokažite im to otvoreno. Pitajte ih za savjet, ne sramite se svoje brige. Nemojte okrivljavati sebe za trenutne odmake u ponašanju svog djeteta. Sve će to brzo proći i mir će se vratiti u vaš dom i srca. Sretno!

(www.roditelji.hr)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

Komentiraj: