Priprema tla za sadnju vinove loze

Priprema tla za sadnju vinove loze prvi je korak prema uzgoju kvalitetnog vinograda. Ovako bi trebala izgledati priprema tla za sadnju vinove loze.

Odgovarajuća i temeljita priprema tla za sadnju vinove loze jamči kvalitetniji uspjeh vinograda. Stoga, prije samog početka sadnje, obavezna je priprema koja uključuje planiranje terena, krčenje, odstranjivanje ostatka korova, odvodnjavanje, ravnanje te hranidbu tla.

Također je vrlo važan sam odabir terena gdje se namjerava saditi vinova loza, piše Rtl.hr. Naime, vinovu lozu nije pametno saditi na mjestu gdje je već ranije postojao vinograd ili sve ostale višegodišnje drvenaste biljke. Tlo bi između dvije takve sadnje trebalo ‘odmoriti’ barem tri godine, ovisno o stanju i samoj kvaliteti zemlje.

Najprije je potrebno dobro očistiti teren od korijenja i korova kako bi krčenje bilo što kvalitetnije izvedeno. Nakon pravilnog odstranjivanja ostataka biljaka unutar tla, sljedeće na redu je odvodnjavanje. Naime, s obzirom na to da vinova loza nikako ne podnosi zemlju s velikom razinom podzemne vode, istu je potrebno ukloniti što je više moguće. Odvodnjavanje u ovom slučaju podrazumijeva izgradnju odvodnih kanala.

Priprema tla za sadnju vinove loze završava gnojidbom koja služi da biste obogatili tlo na kojem namjeravate posaditi vinograd. Odabir odgovarajućeg gnojiva za obradu može se izvesti tek nakon detaljne analize tla.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.