Priprema staklenki za zimnicu

Voće i povrće i dobar recept nisu jedni preduvjeti za pripremu ukusne zimnice. Jednako je važan i odabir staklenki kao i njihova čistoća.

Staklenke je uvijek prije upotrebe potrebno temeljito oprati. Ukoliko ih punimo kipućim sadržajem ono je pranje samo po sebi dovoljno, a u svim ostalim slučajevima prije punjenja ih je potrebno sterilizirati.

Sterilizacija se radi na način da se staklenke operu, stave u veliku posudu, napune vodom i puste da tako vriju otprilike 5 minuta. Nakon toga posudu sklonimo sa štednjaka te staklenke ostavimo u vodi sve do trenutne uporabe. Prije punjenja staklenke postavljamo na čisti ubrus kako bi se ocijedile.

Staklenke se mogu sterilizirati i u pećnici tako da ih oprane i otvorene držimo u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 5 minuta ili na 100 stupnjeva pola sata.

Vrlo bitnu ulogu imaju i poklopci, koji moraju biti nepropusni. Nepropusnost poklopaca se može provjeriti na način da se staklenka napuni jako vrućom vodom te se odmah čvrsto zatvori i okrene. Ako nigdje voda ne curi, poklopac dobro prianja.

Veliki izbor tegla različitih oblika i zapremina potražite u Agrocentrima Sjemenarne a za sve ostale informacije kontaktirajte našu Agro podršku na broj 039/700-000.

(www.jabuka.tv)