Mostar: Studenti peticijom traže izvanredni rok

Studenti četvrte godine preddiplomskog studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obratili su se Upravi ovog fakulteta 7. listopada 2021. te tražili izvanredni rok.

Kako navode u priopćenju za medije, veliki broj studenata je potpisao peticiju i još uvijek nisu dobili nikakav odgovor od Uprave Pravnog fakulteta SUM-a.

Kažu i da se radi o studentima četvrte godine, te da su tražili da im se omogući dodatni izvanredni ispitni rok iz svih predmeta s mogućnošću izlaska na sve preostale nepoložene ispite s obzirom na izvanrednu situaciju s Covidom-19, te za sve specifičnu i vrlo nepovoljnu akademsku godinu.

Na mnogim kolegijima susreli smo se s opetovanim tehničkim poteškoćama pri održavanju online nastave i vrijeme prilagodbe je bilo kratko, što je svakako utjecalo na samu kvalitetu izvođenja nastave i poremetilo nama studentima ritam učenja. Također, na Sveučilištu u Mostaru Filozofski fakultet, FPMOZ… svojim studentima omogućavaju izvanredne ispitne rokove, imaju ih po dva u svakom semestru i imaju mogućnost do 1. prosinca upisati diplomske studije. Ovih dana njihova Znanstveno-nastavna vijeća su odobrili studentima dodatne rokove, naveli su studenti u peticiji upućenoj Upravi.

Tomić se obratio brucošima: Treba sanjati cijeli život

Zatim su naveli primjere i praksu na Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić te na Pravnim fakultetima u Hrvatskoj – koji, kako kažu – imaju po četiri izvanredna roka, dok je na ovom Pravnom fakultetu samo jedan i to u ljetnom semestru.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić koji isto djeluje i radi kao i mi u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, njihovi studenti koji odslušaju četvrtu godinu imaju pravo polaganja svaki mjesec preostalih ispita, piše u peticiji.

Prema dosadašnjoj praksi studenti četvrte godine Pravnog fakulteta SUM-a mogu polagati preostale (u većini slučajeva radi se o par ispita) tek za pet mjeseci što smatraju nepravednim i diskriminacijski s obzirom na ostale studente u okruženju.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Stav Rektorata Sveučilišta trebao bi biti isti za sve Fakultete. Ne može se na jednom fakultetu odobriti odobriti dodatni ispitni rokovi, drugom ne odobriti. Glupo. Isti princip za sve.

  • Ako je prije postojala Visoka stručna sprema (VII/1) diplomski studij i Viša stručna sprema (VI/1) preddiplomski studij, razlika je bila u dvije godine, zašto i po novom programu (bolonji) isključivo nije na svakom Fakultetu 3 +2, preddiplomski studij 3 godine i plus još dvije diplomskog studija. Zašto je negdje 3 +2, negdje 4 +1, na Ekonomskom fakultetu čak postoje i obje opcje, 3+2 i 4+1. Iako je sve ispod 5 godina studija preddiplomski studij, a 5 godina diplomski studij. Samo se roditeljima stvaraju dodatni troškovi, obrani završni rad na 4, pa diplomski na 5. Bezveze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.