Priprema li se teren za izvanredne izbore?

Međunarodna zajednica sve ozbiljnije razmatra opciju raspisivanja izvanrednih izbora za državnu vlast, kao izlaz iz političke krize u kojoj se BiH našla nakon što se relativni izborni pobjednici ni nakon godinu nisu uspjeli dogovoriti o formiranju Vijeća ministara BiH, saznaje Dnevni avaz.

Jedan visokorangirani dužnosnik potvrdio je da izvanredni izbori nisu jedini, ali su definitivno jedan od izlaza iz krize u kojoj se BiH našla. Posljednji propali sastanak u Brčkom, nakon kojeg su predsjednici šest stranaka, prema onome što se moglo vidjeti, odustali od daljnjih razgovora, nametnuo je izvanredne izbore kao sve ozbiljniju opciju.

Međunarodna zajednica u posljednjih nekoliko dana intenzivno istražuje teren, ispitujući raspoloženje i naklonost domaćih lidera ovoj ideji te način na koji je moguće raspisati izvanredne izbore. Ako bi naši građani zaista prije vremena morali na glasovanje, navodno bi odlučivali samo o državnoj vlasti.

Upravo je ovo jedan od razloga nedavnog posjeta visokog njemačkog dužnosnika Nikolausa Grafa Lambsdorffa BiH, kao i jučerašnji dolazak državnog tajnika Italije za vanjske poslove Alfreda Mantica. Iako to nitko službeno nije želio potvrditi, ovi posjeti jasan su znak izbornim pobjednicima da vremena više, jednostavno, nema.

Sugovornik Avaza upozorava da nije isključeno da međunarodna zajednica na ovaj način vrši i posljednji pritisak na stranke da što prije uspostave vlast. Računa se da bi ovo pretendente na vlast moglo natjerati da smekšaju svoje stavove i da, ako ništa drugo, postignu dogovor o Vijeću ministara samo zbog vlastitih interesa.

Kompromis koji su domaći lideri postigli nakon što je zaprijećeno gubitkom milijuna maraka od IPA fondova, pokazao je da se u BiH vodi politika dvostrukih aršina. Upravo je ovaj kompromis pokazao međunarodnoj zajednici da je dogovor o državnoj vlasti ipak moguć, samo ako akteri budu dovoljno pritisnuti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.