Pripadnici HGSS-a Posušje spasili Dalmatince na Blidinju

Pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) Posušje uz pomoć teških strojeva uspjeli su na području Parka prirode Blidinje u Hercegovini izvući iz snježnih nanosa desetak vozila od kojih jer najveći broj bio Dalmatinaca koji su krenuli na skijanje u BiH.

Iako je prometnica bila zatvorena, vozači su tijekom subote pokušali doći do odredišta preko Parka prirode Blidinje koji je i najkraći put do središnjeg dijela BiH.

No, zapeli su zbog snježnih nanosa koji se brzo stvaraju zbog jakog vjetra i obilnih padalina. Nakon toga su pozvali u pomoć koje je brzo stigla.

Voditelj HGSS-a Posušja Milan Jukić rekao je da su zapeli u snijegu uglavnom gosti iz Hrvatske koji su krenuli na skijanje u BiH te nisu znali da je put na tom prometnom pravcu neprohodan.

Problem je što ta dionica nije čišćena i put je bio zatvoren, pa su zapali u nanose snijega, rekao je Jukić.

Svima je pružena pomoć te su se uz pomoć strojeva uspjeli izvući iz smetova. Od subote je bilo zaustavljeno prometovanje između Posušja i Parka prirode Blidinje, a situaciju dodatno otežavaju nove snježne padaline te vjetar.

U nedjelju je na snazi zabrana kretanja za teretna vozila na tom cestovnom pravcu, izvijestio je Auto moto savez sa sjedištem u Mostaru. Snažan vjetar i snježne padaline stvaraju probleme na većem broju prometnica u zapadnome dijelu BiH.

Vozače se poziva da na svim putnim pravcima voze oprezno, drže odstojanje između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • Cesta je zbog obravdanih razloga zatvorena bila , vjetar he bio orkanski, oni nisu poštivali pravila i ugrozili su i svoje i tuđe ( spašavatelja) živote.
  Treba ih drakonski financijski kazniti i tako poslati poruku svima koji krše propise.
  Zamislite samo šta bi bilo da su Hercegovci u Hrvatskoj ovakav prekršaj napravili …

 • To nije vijest ako su Hercegovci spasili Dalmatince- to je tako normalno.
  Vijest bi bila da su Dalmatinci spasili Hercegovce.
  Ne daj Boze da Hercegovci trebaju pomoc u Dalmaciji.
  Ona pjesma od Bulica i Grdovica o dvije sestre nije bas primjenjiva u ovin vremenima

  • Sve potpisujem sto ste rekli oni su i fratre pobili u drugom svjetskom ratu crvena bagra bili i ostali. Oni bi da im samo ostavimo eure i da nikako ne dolazimo

 • E jesi jadan ti blidinjac,HGSS sa Stipom Božićem svake godine spasi stotine ljudi pa ne proziva nikoga i ne naplaćuje nikome niti govori od kuda su spašeni.Baš si jadnik!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.