Ilija Cvitanović: Država BiH mora biti ispred stranačkih interesa

Sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nepromijenjen je od 2014. godine.

Na čelu je kadar SDA Fadil Novalić, protiv kojeg se već neko vrijeme pred Sudom BiH vodi proces u predmetu “Respiratori”, a koji se ujedno nalazi i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za “Avaz” kaže da je vlast na svim razinama potrebno što prije formirati.

Bez uvjetovanja

To je naročito bitno nakon dobivanja statusa kandidata od Europske komisije. To je, zapravo, prvi uvjet i prva stvar koju bismo trebali uraditi jer nitko nema pravo staviti ni stranačke ni osobne interese ispred interesa BiH, kazao je Cvitanović.

Stranke osmorke i HDZ BiH potpisali su dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje do 2026. godine”.

Dragan Čović je tom prilikom rekao da može garantirati da će stranke okupljene oko HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), među kojima je i HDZ 1990, učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cjelini, bez uvjetovanja i prolongiranja.

Neformiranje vlasti je odgovornost svih onih koji će koristiti bilo koje resurse da onemoguće formiranje vlasti, rekao je Cvitanović.

Popraviti odnose

Dodaje da je došlo vrijeme da se odnosi među Hrvatima i Bošnjacima stabiliziraju, a koji su, nažalost, u proteklom razdoblju narušeni, kako među političkim predstavnicima tako i među narodima.

Za dugoročnu stabilnost BiH su ključni kompromis i stabilnost u odnosima između hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika. Smatram da su politike u proteklom razdoblju povukle puno pogrešnih poteza koji su se reflektirali čak i na odnose među narodima, a ne samo među političarima. Ti odnosi se nužno i pod hitno moraju popraviti, zaključio je Cvitanović.

Liste su predane

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH održana je 17. siječnja. Na sjednici su napravljene i predane liste kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, čime se i službeno krenulo u proces formiranja vlasti.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.