Priopćenje za javnost HKDU BiH Čitluk

HKDU BiH podružnica Čitluk, daje punu podršku braniteljskim udrugama HVO-a u najavi prosvjednih mjere protiv nezakonite i selektivne „revizije“, koju unatoč raspuštanju koordinacijskog tima i nedavnoj odluci Ustavnog suda FBiH, samovoljno  provodi aktualni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez.

Također pozivamo čelnike braniteljskih udruga HVO-a koji su dragovoljno prihvatili da zastupaju interese branitelja da budu dostojanstveni, vjerodostojni i odlučni u provedbi najavljenih mjera do konačnog rješenja ove nakaradne revizije koja se igra sa strpljenjem branitelja. Ove akcije koje ste najavili a koje mi podupiremo, ne smiju ovaj put biti deklarativnog i manipulativno-stranačkog karaktera. Povjerenje koje Vam je dano u zastupanju interesa branitelja trebate i morate opravdati.

Zanimljivo je da Zukan Helez (SDP) koji se suludo obrušio na pripadnike HVO-a koje 20 god. nakon domovinskog rata želi perfidno predstaviti javnosti kao lažne invalide i kriminalce, ne traži i reviziju korisnika vojnih mirovina za veliki broj pripadnika iz NOB-a koji su mahom umirovljeni na temelju dva svjedoka, nego se još samovoljno proglasio vrhovnim tumačem nedavne odluke Ustavnog suda FBiH, posebno članka 9. koji se odnosi na mirovine ostvarene na temelju dva svjedoka.
Ovakva  nezakonita, selektivna i nemoralna revizija koja kriminalizira i diskreditira HVO i vrijednosti koje predstavlja, zahtjeva da Hrvatski politički predstavnici žurno povuku pitanje nacionalnih interesa u federalnom domu naroda.

Unatoč činjenici da je sadašnja revizija branitelja odavno izašla iz zakonskih okvira, zabrinjavaju nas i postupci djelatnika općinskih službi zaduženih za pitanja branitelja, što i dalje nastavljaju bez pogovorno davati logističku potporu Zukanu Helezu u njegovoj privatnoj reviziji, šaljući ljudima pozive na reviziju koje ovih dana dodatno uznemiruju.  Ovo što radite protuzakonito je (jer je revizija protuzakonita) i za to nemate nikakva opravdanja, osim da se pravdate da će te ostati bez posla. Pa ako i dođe do toga, bolje je da Vi časno i po zakonu postupite i ne šaljete ljudima pozive pa makar privremeno i ostali bez posla, nego da tisuće branitelja protuzakonito ostane bez svojih krvavo stečenih prava i primanja. Vi koji predstavljate one koji su nekad hrabro stavili sve na kocku zbog zajedničkog dobra, pokažite malo hrabrosti i odlučnosti u zaštiti onih koje predstavljajte.

Posebno nas iritira činjenica da i oni branitelji  koji su na sudu dobili presude da se vrate u pravo to isto pravo ne uspijevaju ostvariti već godinama. Ova  činjenica nameće zaključak da se ne radi ovdje samo o samovolji ministra i par njegovih poslušnika nego o široj mreži  koja preko kriminalizacije braniteljske populacije želi destabilizaciju odnosa u FBiH. HKDU – Čitluk apelira na sve relevantne dužnosnike, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost da spriječe samovolju Zukana Heleza u tumačenju i provedbi zakona o reviziji suprotno odluci Ustavnog suda FBiH, i da reviziju branitelja (koju svaki istinski branitelj odobrava) vrate u zakonske okvire.

Predsjednik HKDU BiH – podružnica Čitluk
Pero Barbarić -Pepi

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.