Prijetnje odštetama: Srbija bi od Hrvatske mogla tražiti 40 milijardi eura

Direktor Dokumentacijsko-informacijskoga centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da bi Srbija od Hrvatske mogla zatražiti ratnu odštetu od 35 do 40 milijardi eura.

Štrbac je za Večernje novosti rekao da je u tu svotu uračunata šteta nanesena privatnoj imovini 400.000 protjeranih Srba iz Hrvatske, uključujući vinograde, voćnjake, kao i mehanizaciju koju su imala seoska domaćinstva. Procijenjeno je da 50.000 stanova u vlasništvu Srba vrijedi tri milijarde eura, a tu su i mirovine koje im Hrvatska duguje, kulturno blago Srpske pravoslavne crkve, imovna poduzeća, prenosi Srna.

List podsjeća i da hrvatska Vlada ne odustaje od toga da pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokrene pitanje ratne odštete koje je u Hrvatskoj do sada otvarano u nekoliko navrata, ”ali su to radili krajnji desničari koji su tvrdili da Beograd treba platiti 32 milijarde eura Zagrebu”.

Kao članica EU, Hrvatska je u poziciji da nas ucjenjuje i sasvim je moguće da će reći – ili nam isplatite ovu svotu ili nećemo dati suglasnost za vaše učlanjenje u Uniju. Ali, ako takav nastup ne spriječe moćnije članice EU koje imaju utjecaja na Zagreb, odgovor Srbije može glasiti: ‘Hvala lijepa i, Europo, laku noć, rekao je Štrbac.

Kako navode Novosti, da bi Zagreb uopće bio u prilici tražiti ratnu odštetu, za to prvo neki sud mora utvrditi da postoji povreda konkretne odredbe međunarodnoga prava, za što kao posljedica slijedi naknada štete. List napominje da u Zagrebu, međutim, nikada nije rješavano kolika je šteta koju su pretrpjeli Srbi koji su iz Hrvatske protjerani.

Kako je Međunarodni sud pravde već odlučivao po tužbi Hrvatske protiv Srbije, i odbacio je, njihov cilj ostat će nedostižan, navodi list. Novosti dodaju kako bi arbitraža mogla biti druga opcija, ali za nju mora postojati i suglasnost Beograda.

Naime, hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je podsjetio na član sedam Sporazuma o normalizaciji koji je potpisan 23. kolovoza 1996. godine u Beogradu, u kojem se kaže da će u roku od šest mjeseci potpisati sporazum za naknadu za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. On kaže da taj sporazum nikada nije potpisan jer su razgovori bili prekinuti.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • ovi srbi nisu normalni,
  pa jadnici jadni, priznajte da ste napali i dobili po tamburi,
  i da zatvorimo to poglavlje vise…
  em sto stalno ratuju i uporno ratove gube, jos nemogu priznat poraze…

 • Srbi su narod izgubljen i u vrimenu i u prostoru.To je narod koji nikad nije iskreno primio kršćanstvo niti ima ikakvih dodirnih točaka s vjerom. Njihova pravoslavna crkva služi svemu ,osim Bogu.
  Nemaju oni blage veze sa pravoslavljem , to što oni naučavaju je krivoslavlje.Rusko i ukrajinsko pravoslavlje je istinsko, ljudsko kršćansko slavljenje Boga. To njihovo pravoslavlje je univerzalno, blago, sveobuhvatno i i nadasve vjerom nadahnuto.
  Srbi su može se mirne duše reći tursko potomstvo, pravoslavni Turci, više -manje, a ovi naši muslimani su ponjajviše islamizirani Srbi, tako i jedni i drugi imaju iste arapske, neeuropske korijene i oni su narodi koji ne pripadaju zapadnoj humanističko kršćanskoj civilizaciji.
  Stoga će oni naći zajednički jezik jer i jedni i drugi zapravo imaju istu politiku, isti genotip, a taj je uvijek se namiriti na račun tuđe muke i na tuđem ozemlju pokušati vladati. Ne kaže se zalud da krv nije voda, navlači
  tristo godina unazad. Po tom su i srbi i muslimani isti.Nije njima do istine nego do begluka i agluka na tuđi račun.Zaboravljaju da je to prošlo svršeno vrime i da se nikad više ni u filmu ne će ponoviti. Mogu i jedni i drugi sanjati o nekakvim velikim srbijama ili islamskim kalifatima na ovim prostorima. Snovi će im se rasplinuti kao mjehur od sapunice.
  Nemaju oni s Europom ništa zajedničko.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.