Prijeti mu pet godina zatvora zbog komentara na Facebooku!

Jedan državni službenik u Indoneziji mogao bi biti osuđen na pet godina zatvora zbog komentara “bog ne postoji” koji je napisao na jednoj ateističkoj grupi na Facebooku!

Nakon što je napisao navedeni komentar na najvećoj društvenoj mreži na svijetu, 31-godišnjeg Alexandra dočekala je, kako prenosi The Next Web, “bijesna rulja” koja ga pretukla, ali čini se da najveći problemi za njega tek dolaze – prijeti mu otkaz, a s obzirom da je prekršio zakon o bogohuljenju, mogao bi na pet godina završiti u zatvoru.

U Jakarta Globeu kažu da bogohuljenje u Indoneziji u kaznenom zakonu definirano kao javno izražavanje mišljenja ili počinjenje djela koja šire mržnju, napadaju religiju ili negativno utječu na nečija religijska vjerovanja.

Aleksandar uređuje Minang Atheists stranicu na Facebooku, a s obzirom da nakon objave ovog komentara više nije bio siguran niti za vlastiti život, prvo je stavljen u “zaštitnički pritvor”, a nakon toga i službeno uhićen, piše Dnevnik.hr.

Zanimljivo je da je i Alexandar do prije tri godine prakticirao islam, no tada je došao da zaključka da bog ne postoji jer, da postoji, ne bi bilo toliko mržnje i nasilja u svijetu te je zbog toga napisao sporni komentar.

Inače, Indonezija je zemlja s najvećim brojem muslimana na svijetu te su u njoj dopuštene i druge vjere, ali ne i ateizam te se zbog bogohuljenja može završiti u zatvoru i do pet godina.

Muslimanski vođe iz Zapadne Sumatre smatraju da bi, ako se on ne pokaje i ne pridruži nekoj od službeno priznatih vjera u Indoneziji, svakako trebao biti otpušten.

Policijski načelnik iz Dharmasraya rekao je novinarima Jakarta Globea da će postupati onako kako odluče više instance u toj zemlji – ako kažu da je Aleksandar sa svojim komentarom prekršio zakon, onda će ga kazniti i čekaju ga godine iza rešetaka.

Grupe za ljudska prava ustale su u njegovu obranu jer smatraju da se ovdje radi o očitom kršenju osnovnih ljudskih prava te prava na izražavanje.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.