Prijem kod Puljića: Što tražim za sebe, valja pošteno priznati i drugima

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je tijekom današnjeg tradicionalnog uskrsnog prijema u Nadiskupiji Vrhbosanskoj u Sarajevu naglasio kako se ove godine ne može zaobići radost iščekivanja dolaska pape Franje u BiH, najavljenog za 6. lipnja.

”Iako je jednodnevni pohod, već je donio snažnu poruku, zauzetost svjetske javnosti za BiH”, rekao je kardinal povodom Papine najavljene posjete.

Govoreći o Bosni i Hercegovini u kojoj je nedavno kompletirana nova, postizborna vlast, Puljić je izrazio nadu da će odgovorni moćnici ozbiljnije pristupiti rješavanju izgradnje države kao normalne kuće za sve njezine stanovnike.

”Domaće čelnike pozivam da zaštitimo čovjeka, njegovu imovinu i vladavinu prava, koja je jamac sigurnosti. Valja ozbiljno pristupiti programu euroatlantskih integracija, da ne budemo crna svjetska rupa. Potrebno je otvarati perspektive otvarajući radna mjesta. Rad vraća čovjeku samopouzdanje i ostvarenje ako od rada živi i svoju obitelj uzdržava”, riječi su kardinala Puljića.

Potom je zamolio da bude sačuvana imovina Katoličke crkve koja je nacionalizirana a ne vraća se “jer se uništava i preprodaje, a mi na nju nemamo prava”.

Ako je BiH kao država odvojena od Crkve i vjerskih zajednica, s kojim pravom neko uvjetuje dobivanje dozvole za crkvu ustavnim promjenama i reformama, pitanje je koje postavlja kardinal.

”Ono što tražim za sebe, valja pošteno priznati i drugima kako bi se vrednovali u jednakopravnosti ”, rekao je.

Uz uskrsne čestitke katolicima i svim hrišćanima jer se približava i pravoslavni Vaskrs, pozvao je na veću hrabrost i opredijeljenost čovjeka za čovjeka te za vrijednost života.

Predstavnici međunarodnih institucija danas su čestitali Uskrs katolicima u BiH na prijemu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

”Svima koji obilježavaju čestitam Uskrs. Nadam se da ćemo dok obilježavamo vjerske praznike zaista širiti i razumijevanje i saradnju koje sve velike religije predstavljaju”, kazala je Feni veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Izrazila je nadu da će nakon imenovanja Vijeća ministara BiH i Federalne vlade nove vlasti pokazati pravo lidersko umijeće i da će raditi na tome da BiH bude jača, da će raditi za građane i da će voditi zemlju putem k Europskoj uniji.

Također i eleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi, kao predstavnica zemlje članice EU, izjavila je za Fenu da se nada da će političari u BiH raditi na ozbiljan način na priključenju BiH Europskoj uniji poslije imenovanja državne i entitetske vlasti.

”Želim sve najbolje građanima BiH i očekujemo da se BiH pridruži velikoj obitelji Europske unije”, istakla je Bodonyi.
Zaovoljstvo što kršćanima može čestitati Uskrs na prijemu kod kardinala Vinka Puljića izrazio je veleposlanik Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

”Znajući da je to jedan od najradosnijih praznika za kršćane možemo poslati poruke jedni drugima da budemo složni, da radimo za dobrobit svih bez obzira na to koje smo nacionalnosti i vjere. Tako se jedino možemo prepoznati; podjelama ne, ali jedinstvom da”, zaključio je za Fenu veleposlanik Vukićević.

(Fena)4 komentara

 • CITIRAM PAPU FRANJU-NEDJELJNI JUTARNJI-22.3.2015.
  ” KAKVU BUDUĆNOST IMA NETKO MLAD,TKO NEMA POSLA,KAKAV PUT DA BIRA. KAD SE NE ZARAĐUJE KRUH GUBI SE LJUDSKO DOSTOJANSTVO,A OVAJ SUSTAV RADA NAM KRADE LJUDSKO DOSTOJANSTVO.
  RADITI ZA 600 EURA MJESEČNO 11 SATI DNEVNO,TO SE ZOVE ROPSTVO I NIJE KRŠĆANSKI ”
  TO ROPSTVO ,KAKO GA NAZIVA PAPA FRANJO IZDRŽIŠ PAR GODINA I ” PUKNEŠ”I POSTANEŠ” NERADNIK”,I TEK SI ONDA U PROBLEMU ,POSLA ZA TEBE VIŠE NEMA ,SRETAN SI AKO SE IMAŠ KAMO ISELIT.-NOVA POLITIKA ISELJAVANJA -OSMISLILI POLITIČARI I TAJKUNI.
  A KOMUNISTI, HDZ ,BOLJITAK, SDA, DODIK I TD,SVOJOJ NESPOSOBNOJ DJECI IZMISLILI KUPOVNE ŠKOLE,KUPUJU DIPLOME ZAPOŠLJAVAJU U DRŽAVNE SLUŽBE ,PODMLAĐUJU SVOJU EKIPU I NASTAVLJAJU SE DVA PARALELNA SVIJETA NASTALA PRIJE 70 GODINA .
  EKIPA CRVENIH KNJIŽICA ,KOMUNISTIČKA OMLADINA ,KOMITETLIJE ALI I PONEKI POLITIČARI HNS-A,OBRAZOVANI ALI ŽELJNI POLITIKE I PRIVILEGIJA ,IZNAD SVEGA, ČINE EKIPU HNS-A ,
  BRANITELJI TREBAJU UMRIJETI, A NE TRAŽITI POVRAT PRAVOMOĆNIH RJEŠENJA I INVALIDNINA ,TA PTSP IMAJU POLITIČARI, PODRUMARI I DULDUNGAŠI, A NE VI KOJI STE U FARMERKAMA BILI S PUŠKOM IZA SUVOZIDINA .
  ZA VAŠU DJECU NEMA DRŽAVNOG POSLA ,TA ZAŠTO BI ZAPOSLILI VAŠE DJETE U DRŽAVNU SLUŽBU KAD IM VI NE MOŽETE VALJAT-TAKO ONI RAZMIŠLJAJU ,I KAŽU NEMOŽE SE NI ČISTAČICA ZAPOSLIT AKO ČOVIĆ NE KAŽE.
  A I INVALIDNINE TREBAJU NJIMA A NE VAMA TA ONI IMAJU PTSP A NE VI.
  NJIMA TREBAJU I LIMUZINE ,I 5000,00 KM MJEDEČNO,VILETINE I TD.JER MOŽDA JEDNOG DANA BUDU BESMRTNI PA TO UŽIVAJU DO VJEČNOSTI
  -BOŽE OPROSTI IM I PROSVJETLI IH , DAJ DA SE SPUSTE IZ SVOG PARALELNOG SVJETA , MEĐU NAROD I POSTANU PRAVEDNI

  • A šta ćeš kad narod brzo zaboravlja… to i zaslužuje. U nas ima puno prodanih duša, izdajica. A i veći dio naroda su mentalni komunisti, ipak je to dugo trajalo i “sapralo” ih…

 • Kako HDZ BiH mijenja ime u HKDZ(Hrvatska komunistička demokratska zajednica) pitam se da li i će njihovim stopama krenuti i HDZ RH kako bi okupio ćitavu ljevicu na jednome mjestu?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.