Prije točno 13 godina svečano otvoren novi Stari most u Mostaru

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most.

Svečanost je upriličena u nazočnosti najmanje 50 delegacija, pet predsjednika država, dvaju premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet ministara vanjskih poslova, nekoliko članova kraljevske porodice te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.

Obnova Staroga Mosta, remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, trajala je, zajedno s pripremama, gotovo sedam godina.

Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen u proteklom ratu, 9. studenoga 1993. godine. Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari” (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Luk je napravljen od lokalnoga kamena “tenelija”, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenačkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u lipnju 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine tisuća turista koji se dive ljepoti jedinstvenoga kamenoga mosta, koji je bio inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar večeras će tradicionalno obilježiti godišnjicu otvaranja obnovljenoga Staroga mosta manifestacijom “Mostar Peace Connection” kojoj će, pored ostalih visokih dužnosnika, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Makedonije Zoran Zaev.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.