Prije nego što se odlučite za prekid, pokušajte ovih 15 stvari

Ako niste zadovoljni svojom vezom ili prolazite kroz turbulentno razdoblje, nemojte očajavati.

Za početak, to se događa većini parova. Život udvoje ne teče uvijek glatko pa nemojte misliti da se to događa samo vama.

Nadalje, nekoliko trzavica ili svađa ne sluti odmah na prekid veze.

Ipak, ako su problemi nešto trajniji i već se duže vrijeme ne uspijevate povezati kao nekada, pokušajte primijeniti neke od ovih savjeta kako biste vidjeli postoji li način da vezu vratite na pravi put.

Možda ćete pronaći neke zajedničke motive koji će vam dati nadu u bolju budućnost.

1. Komunicirajte

Jedna od najpogubnijih stvari u vezama je manjak otvorene komunikacije.

Ne želite povrijediti nečije osjećaje, a istovremeno morate iskreno razgovarati o tome zašto vaša veza više ne funkcionira onako kako biste željeli, rekla je za PopSugar Rori Sassoon, stručnjakinja za ljudske odnose i osnivačica kompanije Platinum Poire. Budite ljubazni i pristupite razgovoru emotivno kako bi i vaš partner reagirao na isti način i kako bi osjetio da se može otvoriti.

2. Idite na terapiju

Katkad pomaže razgovor i s nekim tko nije prijatelj ili član obitelji koji može biti subjektivan i preusmjeriti vaše misli na pogrešnu stranu.

Neka odlazak na terapiju bude prvi izbor. Moći ćete uvidjeti što smeta vašem partneru i možda to pokušati promijeniti. Razmislite koliko i gdje ste spremni popustiti, kaže Sassoon. Takve sesije mogu vam donijeti napredak.

3. Recite “da”

Ako stvari ne funkcioniraju ili je vaša veza upala u rutinu, pokušajte donijeti neke pozitivne novosti u vaš odnos.

To se može učiniti vrlo kontradiktornim. Zašto biste isprobavali nove stvari ako osjećate da će se vaša veza ubrzo završiti? Ideja je da pokušate baš sve, prije nego što odustanete, kaže Marla Mattenson, stručnjakinja za odnose parova.

Budite “da” osoba za sebe i svog partnera. Pokušajte ponovno pronaći uzbuđenje i avanturu te biti spremniji pomoći tamo gdje se ukaže potreba.

4. Oslobodite se negativnih uspomena

Dogovorite se s partnerom da ćete okrenuti novi list i provjeriti možete li još uvijek imati sretnu budućnost.

Jedna od mojih najdražih tehnika namjerno je zaboravljanje svih negativnosti koje su se dogodile i stavljanje lijepih stvari u prvi plan. Osnovni problemi koji se javljaju pri kraju svake veze su ogorčenost i nezadovoljstvo, kaže Marla Mattenson. Vježbajući “selektivnu amneziju”, možete se osloboditi okova prošlosti i stvoriti uvjete za bolju sadašnjost.

5. Budite strpljivi nakon dubokih razgovora

Ako vodite kvalitetan razgovor o svojim osjećajima, ne očekujte promjene preko noći. Budite strpljivi i, ako ne primijetite poboljšanja, tada ponovno razmotrite ima li svrhe nastavljati dalje.

Nakon razgovora s partnerom u kojima ste iznijeli sve ono što vam ne odgovara ili čime ste nezadovoljni trebali biste mu dati vremena kako bi napravio određene izmjene. Strpljenje je faktor koji često može napraviti razliku između uspješne i neuspješne veze, objašnjava Devoreaux Walton, životna trenerica.

6. Postavite vrlo jasne ciljeve

Komunikacija je vrlo važna, ali učinite je učinkovitom postavljajući vrlo određene ciljeve.

Umjesto da nakon razgovora prepustite stvarima da se vrate na stare, utvrđene obrasce, postavite jasne ciljeve. To može uključivati tjedno analiziranje napretka u odnosu, noćne razgovore, svakodnevnu podršku, zajedničko vježbanje i još mnoge stvari, kaže stručnjakinja za ljudske odnose i klinička psihologinja dr. Carla Marie Manly.

7. Tretirajte jedno drugo kao na samom početku veze

Sjetite se kako je bilo na početku i pokušajte ponovo na isti način postupati s partnerom.

Neka vam partner ponovno postane prioritet. Razmišljajte o njemu često i pokušajte smisliti kako ga usrećiti i obradovati, kaže stručnjakinja za ljudske odnose i upoznavanja Laurie-Berzack. Podesite alarm u telefonu kako bi vas podsjetio da barem jednom dnevno nazovete partnera.

Sjetite se prvih nekoliko mjeseci vaše veze, koliko ste samo bili uzbuđeni kada biste se vidjeli i pokušajte vratiti i zadržati taj osjećaj u sebi.

8. Napravite nešto drugačije i spontano

Sjećate li se kako ste se na početku veze za svega nekoliko sekundi dogovarali za izlazak na piće ili kako ste u dva sata ujutro odlazili nešto pojesti? Vratite takve navike.

Ljudi toliko zaglave u svojim rutinama, pogotovo kada dođu djeca, posao itd. Ove rutine mogu značajno omesti vezu. Započnite neke nove aktivnosti s partnerom, bilo da je to trčanje ili igranje tenisa, kaže Laurie-Berzack.

9. Isključite telefone kada ste zajedno

Stavite svoj telefon na stranu za vrijeme večere ili dok gledate film na kauču.

Ako provodite puno vremena na svom mobilnom uređaju, time pokazujete partneru da vam nije prioritet, kaže Laurie-Berzack. Pored toga, ako već imate problema, tehnologija sigurno neće doprinijeti poboljšanju.

10. Primijenite pravi ljubavni jezik

Svatko preferira jedan od pet ljubavnih jezika: primanje poklona, kvalitetno provođenje zajedničkog vremena, riječi podrške, činjenje usluga i, na kraju, fizički dodir. Provjerite koji jezik vaš partner posebno voli.

To može biti i gesta poklanjanja ruže nekome čiji je ljubavni jezik prihvaćanje poklona, do masaže za nekoga tko voli fizički dodir, kaže Laurie-Berzack.

11. Pobjegnite negdje zajedno

Život često donosi neki svoj uobičajeni tijek. Zaokupljeni smo brigama, obavezama, djecom. Zaboravljamo posvetiti vrijeme svom partneru, što može stvoriti distancu, kaže Amanda Rose, stručnjakinja za ljudske odnose. Provedite vikend zajedno i potaknite romansu.

Katkad samo kratka stanka od svakodnevnih obaveza i kvalitetno zajedničko vrijeme može pokrenuti odnos, kaže ona.

12. Usredotočite se na pozitivne osobine vašeg partnera

Nagovarate li stalno partnera da se promijeni? Jeste li stalno usredotočeni na one osobine koje vam smetaju? Prestanite s time.

Pokušajte prebaciti fokus na ono što volite kod partnera. Zapišite sve razloge zbog kojih ste se zaljubili u njega. Kada učini nešto što vas živcira, odmah prebacite fokus na nešto što volite kod njega. Zdrav mentalni sklop igra golemu ulogu u stvaranju pozitivnih dugoročnih odnosa, kaže Amanda Rose.

13. Radite na sebi

Katkad ste vi ti koji mogu u značajnoj mjeri doprinijeti stagnaciji ili negativnosti u vašoj vezi.

Kada postanemo najbolja verzija sebe, možemo stvoriti i bolje odnose. Kada vidim ljude koji su zaglavili u istim nezdravim obrascima veze, shvaćam da je to zbog njihove nemogućnosti uviđanja prostora za poboljšanje sebe samih, kaže Amanda Rosh. Radite na sebi ili idite kod terapeuta na seanse.

14. Provedite neko vrijeme odvojeno

Neka to bude neko kraće razdoblje kada ćete biti razdvojeni.

Zadržite trenutačnu strukturu veze, ali uz nešto rjeđe viđanje. Živimo u svijetu stalnog kontakta i može se javiti osjećaj kako gubimo sami sebe. Dajte sebi malo prostora, govori Steven Reigns. Razdvojenost može povećati želju za bliskošću, piše Index.hr.

15. Pokažite da vam je stalo

Pružite malo ljubaznosti kako biste podarili partneru osmijeh.

Ljubav je glagol. Nije bit u tome što osjećate, nego u tome što činite. Pokušajte svakog dana učiniti dvije ili tri brižne geste i vidite kako će to doprinijeti vašim osjećajima prema partneru, kao i njegovim prema vama, kaže Rabbi Shlomo Slatkin, licencirani klinički profesionalni savjetnik i certificirani terapeut.

Na primjer, kupite partneru njegovu omiljenu kavu na putu do kuće, izmasirajte ga nakon vježbanja ili jednostavno pošaljite lijepu tekstualnu poruku.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.