Prijave protiv 22 kompanije u BiH jer ne koriste licencirani softver

SARAJEVOAsocijacija svjetski poznatih softverskih kompanija BSA u BiH podnijela je prijave relevantnim inspekcijskim organima protiv 22 kompanije u BiH, jer ne koriste licencirani softver.

Koristeći legalni softver, kompanije se ne izlažu riziku plaćanja kazni, a svakako su i u mogućnosti održati veći nivo produktivnosti u odnosu na onaj koji bi imali koristeći piratski softver, a provođenje prava zaštite intelektualnog vlasništva je važan aspekt za BiH u smislu ispunjavanja svih uvjeta na putu ka EU integracijama.

BSA u BiH naglašava važnost korištenja legalnog softvera, ne samo u okviru zaštite intelektualnih prava, nego i u smislu veće sigurnosti krajnjih korisnika, priopćeno je iz ove asocijacije.

Kako bi se povećao nivo svijesti kod kompanija o rizicima korištenja nelegalnog softvera, BSA će nastaviti sa aktivnostima informiranja kompanija o zakonskoj obvezi korištenja legalnog softvera tijekom 2013. godine, uz pomoć relevantnih tržišnih inspekcija, koje su pokazale da imaju potrebno znanje o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, korištenju i trgovini kompjuterskih programa.

U skladu sa posljednjom Globalnom studijom BSA o softverskom piratstvu koju provodi firma IDC, 66 posto softvera koji se koristi u BiH nije legalan i njegova komercijalna vrijednost je 2011. godine dostigla 15 milijuna američkih dolara. (Srna)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.