Prijava radnika: Kako poslodavci koriste rupe u zakonu?

Prema procjenama entitetskih sindikata u BiH, između 150.000 i 200.000 osoba radi na crno. Jedan od razloga zbog kojeg poslodavci ne prijavljuju svoje radnike je izuzetno visok porez koji se plaća državi, odnosno entitetima. Poslodavac u FBiH plaća oko 70 posto poreza i doprinosa na svakog prijavljenog radnika, piše Večernji list.

Dakle, ako radnik ima plaću od npr. 1000 KM, poslodavac mora još izdvojiti između 600 i 700 KM za ostale dažbine koje plaća državi. Drugim riječima, rad na crno u FBiH guši gospodarstvo, a i sami poslodavci u većini slučajeva su ključni akteri u slabljenju financijske discipline.

Smanjenje rada na crno, jačanje discipline u oblasti doprinosa i podnošenja prijava u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa, temeljni su razlozi zbog kojih je nedavno Vlada FBiH odlučila utvrđeni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa uputiti u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku.

Jednom od izmijenjenih odredaba ovog zakona propisano je da obveznik uplate doprinosa prijavu za upis u Jedinstveni sustav za svakog novog zaposlenika podnosi Poreznoj upravi najkasnije dan prije otpočinjanja rada osiguranika.

Promjena u osiguranju zaposlenika podnosi se danom nastanka promjene, a odjava najkasnije s danom prestanka rada osiguranika. Porezna uprava će svakom osiguraniku preko interneta omogućiti pristup podacima o iznosu uplaćenih doprinosa, a na temelju zahtjeva osiguranika izdati potvrdu iz Jedinstvenog sustava, koja sadrži podatke o iznosu uplaćenih doprinosa.

Prema obrazloženju izmjena i dopuna zakona, obrazac prijave uplate doprinosa za dobrovoljno mirovinsko i zdravstveno osiguranje osobnim sredstvima nije do sada bio propisan, što je prilikom ostvarivanja prava dobrovoljnih osiguranika stvaralo određene probleme koje predložena nova rješenja eliminiraju, piše Večernji list.

Prilikom inspekcijskog nadzora, kontrole prijavljenih radnika i rada na crno uočeno je da poslodavci za neprijavljene zaposlenike prezentiraju ugovor o radu s datumom od prije jednog ili dva dana, koristeći zakonski rok za prijavu osiguranja od sedam dana. Zapažanja inspektora su da poslodavci imaju pripremljene ugovore o radu s nepopunjenim datumom sklapanja, koji unose prije prezentiranja inspektorima.

Radi suzbijanja ovakvih pojava, predložene izmjene zakona skraćuju rok za podnošenje prijave, što ne predstavlja opterećenje za poslodavce, jer obrazac za prijavu mogu dostaviti Poreznoj upravi elektroničkim putem.

Predložene izmjene u vezi s uvidom u stanje uplaćenih doprinosa temelji se na činjenici da je Porezna uprava Federacije BiH, u suradnji s FAR projektom USAID-a, pripremila web-portal za osiguranike, koji će preko interneta moći imati uvid u stanje uplaćenih doprinosa.

(www.jabuka.tv)

19 komentara

 • Zato se inspektori najave kad ce doc radnici se sklone I to je to lakes je potplatit 2 inspektora nego platit kaznu a I drzava je najveci lopov koja uzima sebi da bi drugovi mogli svaki Dan na janjetinu a raja neka trune ko je jebe neka ima para za one spijune u svim gradovima sto pony kavu ipuse svaki Dan po kaficima

 • Nema potrebe tražiti rupe u zakonu, kada su inspektori sami “rupa” i to bez dna! Odvedeš gospodina ili gđu. inspektora/icu na dobar ručak i riješen problem!

 • To sto ima u BH to nema nigde .Sam pricate gluposti a uvjek u restoranu sa drzavnom karticom placeni racuni koja ispekcija. Tare male frizerki a svatovske Salz bez prijave radikal. poreza.osiguranja malte mj preko 100 000km.kladionice ne placaju porez itd

 • TU JE DOGOVORENI PRINCIP MALI INSPEKTORI NAPLAĆUJU OD MALIH PODUZEĆA A VELIKI OD VELIKIH I ŠTA JE SPORNO JEDINO AKO MALI INSPEKTORI MORAJU DATI VELIKU PROVIZIJU SVOJIM ŠEFOVIMA VIDITE IMOVINSKE KARTICE INSPEKTORA OD ZAPOSLENJA DO DANAS NERAČUNAJUĆ ONO ŠTO PO RESTORANIMA JEDU I PIJU

  • Imaš pogrešne informacije,,dok je radio na crno nije bio zatvaran,kafić je prijavljen i zatvoren zbog drugi sitnica jer se još nije uhodalo s radom,a uvijek,mogu naći nesto,,ja sam coviku vidio papire,,znači bolje ga je ne prijavljivat

 • Nema tu nikakvi rupa poslodavci vecina njih znaju kad inspekcija hoda radnike sklone ako ih slucajno iznenade koverta se da .Ja sam toga svjedok mislim na Medugorje .svi mi smo njihovi robovi nemamo izbora a oni to koriste.A svi su tako pobozni

 • A u čemu je problem?Zar bi trebao raditi na crno godinu dana na Trnu uz glavnu cestu ,mjenjati ime par puta, još k tome ne dat spavat okolo ljudima jer se sviralo do zore.Uostalom imao je velikog zaštitnika i pokrovitelja “opštinskog” pijanca..Čudi me da on nije zaustavio zatvaranje.Svi mangupi..sve do jednog takvog treba zatvoriti i dati mu zabranu da otvori ikad više, a tog općinara odstranit iz službe.On služi sebi a nije ovom narodu i općini.

  • Jado ljubomorni covik je otvorio prije 3 IPO mjeseca,,a ne godinu dana lazove,,i njega niko nije štitio ,,jer pravo po zakonu ima 3 mjeseca i onda prijavljivati ili zatvarati,,,što je covik i učinio i prijavio,,,nema toga tko je otvorio i odman prijavio,da nije vidio oče li se isplatit.što je uredu. Naravno 2 ili 3 mjeseca.

   • koji si ti konj pa tako lupaš..Sad ti mangup.E pa neka je.zatvoren jer što bi on bio pametniji od mene ili bilo koga drugog..ko je prijavljen.Vidi bogati.Treba kaznit i njega i još više onog iz općine.Pa zna i vrabac na grani za Ć.a.u K.i da podržava takve radi pinke.

 • Kad smo ludi, pustili da nas gaze, ne prijavljen raditi za 500km, bez odmora godisnjeg, dva dana u mjesecu slobodan…grozota fuuuuj

 • Ko nam je kriv kad medvjedi vise nemaju zimski san,sada jedu i previse u sva cetiri godisnja doba ,klima se promjenila i svijet ludi .

Komentiraj: