Prihvaćen izvještaj Radne grupe za usuglašavanje braniteljskog zakona

Vlada Federacije BiH je, na hitnoj sjednici održanoj u petak u Mostaru, prihvatila izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelj.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata zaduženo je da za Nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji pribavi potrebna mišljenja u skladu s Pravilnikom o radu Vlade FBiH i da tekst uputi na mišljenja županijskim skupštinama, jer je u pitanju zajednička nadležnost federalne i županijske vlasti, s rokom dostavljanja mišljenja od 30 dana, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ministarstvo je, također, zaduženo da nakon dobivanja mišljenja nacrt zakona dostavi Vladi BiH radi razmatranja.

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim razinama vlasti (općina, grad, županija, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna maraka godišnje.

Analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sustavske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosi pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 maraka.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1. 10. 2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sve braniteljske udruge, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih stranaka koji su sudjelovali u njegovoj izradi.

(Fena)

6 komentara

  • Na ovaj način muslimani bi ubacili i ono malo što im je ostalo nezbrinutih tj *zaboravljenih* boraca.U izradi ovog prijedloga nismo sudjelovali.Sjednica je održana bez naših ministara a ja osobno ne bih pristao na ovu crkavicu.Naknade moraju biti veće, s time da po 1/3 isplaćeju općine, županije i federacija.Na ovaj način dobro bi umanjili nastavak pljačke od strane naših komšija

  • Po ovom zakonu hrvata ce biti u ovim pravima 200-300 a bosnjaka 30 000.. Opet oni rijesavaju svoju socijalu. A posto oni od Dejtona kontroliraju ovo ministarstvo i niko u ovo nema uvida radi e kao i do sada po svome kako hoce…

  • Plaće, mirovine i naknade za borački dodatak nemaju nikakvu poveznicu. Poveznicu mogu imati samo ostvarena prava na temelju pripadnosti boračkoj populaciji kao što su invalidnine(većina od 99% su ionako lažne), naknade po pitanju činova i odličja, te ako neko već uživa povlasticu iz neke od ovih kategorija onda mu uskratiti novčanu naknadu za tzv. borački dodatak, a ne ako ima plaću ili mirovinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.