Prihodi od neizravnih poreza u BiH u manji za 97 milijuna KM

Prihodi od neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini u prva četiri mjeseca ove godine iznosili su dvije milijarde i 393 milijuna KM i manji su za 97 milijuna KM ili 3,89 posto u odnosu na isti period lani, potvrđeno je danas iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u BiH.

Nakon što je UNO izvršio povrat PDV-a gospodarskoj zajednici u BiH, u iznosu od 429 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko Distrikt, iznosili su milijardu i 964 milijuna KM i manji su za 55 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine.

Zaključno sa ožujkom ove godine, prihodi od neizravnih poreza bilježili su rast, ali je zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane virusom korona zabilježen pad prihoda od 23 posto u travnju 2020. godine, kad je prikupljeno 511 milijuna KM indirektnih poreza, što je za 156 milijuna KM manje u odnosu na travanj prošle godine, precizirali su iz UNO.

Za financiranje državnih institucija u prva četiri mjeseca 2020. godine raspoređen je iznos od 246 milijuna KM. Federaciji BiH ukupno je pripala milijarda i 88 milijuna KM, Republici Srpskoj 556 milijuna KM, a Brčko Distriktu 59 milijuna KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autocesti i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 66,1 milijun KM, Republika Srpska 43,7 milijuna KM i Distrikt Brčko 2,2 milijun KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.