Prigovor Hrvatske odbijen: BiH može izvoziti mlijeko u EU – Jabuka.tv

Prigovor Hrvatske odbijen: BiH može izvoziti mlijeko u EU

Nadležni odbor za veterinarstvo i međunarodne odnose Europske komisije na sjednici održanoj u srijedu u Briselu odbio je prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima u Sarajevu da to praktično znači da naše četiri mljekare (Milkos, Meggle, Mlijekoprodukt i Mljekara Livno) već od sutra mogu plasirati svoje proizvode na tržište zemalja članica Europske unije.

”Smatram da je to važan trenutak, dobra vijest i stimulans za poljoprivredni, posebno mljekarski sektor i da smo na neki način odahnuli jer je ova suspenzija loše djelovala na poljoprivredni sektor i na neki način podigla tenzije u javnosti. Očekujem da ćemo nastaviti sa ispunjavanjem uvjeta kako bi možda u skorije vrijeme mogli izvoziti i neke zahtjevnije proizvode”, istaknuo je Šarović.

On je izrazio nadu da ubuduće neće biti ovakvih zapreka. Šarović je naveo da želimo razvijati dobru suradnju sa svim državama EU, a posebno s Hrvatskom koja je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Bosna i Hercegovina je, dodao je Šarović, prije više od dvije godine izvozila 40 milijuna litara mlijeka. Trenutno, kako je napomenuo, bh. proizvođači neće moći dostići toliki opseg proizvodnje, ali se očekuje da će doći vrijeme kada bi mogli i premašiti tu brojku.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.