Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana vina s motivom hercegovačke autohtone sorte vinove loze – Trnjak.

O njegovom podrijetlu zna se jako malo. Jedna priča kaže da su ga u naše krajeve donijeli legendarni vitezovi templari dok su se kretali prema Svetoj Zemlju u križarske ratove. A druga priča kaže da su ga donijeli Francuzi za vrijeme Napoleonove okupacije Dalmacije.

Trnjak je otporan na bolesti i sušu, a nekada su ga stari vinogradari zbog tih osobina zvali crnom žilavkom. Sadili su ga zbog njegove uloge u oprašivanju Blatine koja ima funkcionalno ženski cvijet pa se ne može sama oprašivati. Na kvalitetu vina utječu opći klimatski uvjeti, način obrade i tlo na kojem raste te udio šećera u plodu u vrijeme berbe.

Danas, Trnjak sve više izlazi iz sjene i stječe poseban status. Ova sorta daje puna, ekstraktna vina crvene boje rubina s ogromnim potencijalom i dozrijevanjem u drvenim bačvama.

Autor likovnog rješenja je Mate Nikše, prvi dan izdanja 18. veljače 2024. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

*Sponzorirani članak