Prigodna poštanska marka HP Mostar u povodu posjeta pape Franje BiH

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku ”Pohod pape Franje Bosni i Hercegovini” u arku od 8 maraka + vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marka nominalne vrijednosti 0,90 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristit će se od 6. lipnja 2015. godine.

Autori likovnog rješenja su profesor likovne umjetnosti Miroslav Šetka i dizajner Dragan Ivanković koji su, također, dizajnirali plakat i logotip za Papin posjet Bosni i Hercegovini. Papin nasmijani lik i logotip sa simbolikom križa, golub s maslinovom grančicom, boje zastave Bosne i Hercegovine te boje hrvatske prisutnosti u BiH uz dodatak simbolike tropleta ujedinjuju na jednome mjestu BiH i Papin posjet.

Papa Franjo, Kristov namjesnik na zemlji, 6. lipnja 2015. dolazi u Sarajevo. Sveti Otac govori jezikom i duhom Evanđelja, a svaka njegova riječ izaziva poštovanje. Ovaj posjet nije samo ohrabrenje za mjesnu crkvu, nego za cijeli katolički puk širom svijeta koji će biti ujedinjen u molitvi s Papom i katolicima BiH. Geslo Papina posjeta „Mir vama“ jednostavnim riječima ohrabruje Bosnu i Hercegovinu u izgradnji mira, poruka je ohrabrenja svim žiteljima BiH i svim ljudima dobre volje.

Papa Franjo dolazi u BiH otvorena srca punog ljubavi za sve ljude, za sve koji trpe zbog još svježih ratnih rana, a poruke koje pronosi širom svijeta uvijek su poticaj za duhovnu i svaku drugu obnovu. Njegov dolazak zasigurno će pridonijeti učvršćenju mira, međuvjerskog dijaloga i prijateljstva među svim žiteljima BiH, jer smo svi kao ljudi i kao vjernici odgovorni za budućnost svih građana i naroda ove zemlje.

(www.jabuka.tv)