Priča koja kida srce: Bolesnom dječaku ne daju priliku za život, slučaj potresao i Papu i Trumpa

Slučaj desetomjesečnog teško bolesnog britanskog dječačića Charlieja Garda izazvao je moralnu oluju diljem svijeta; tisuće nepoznatih, ali i papa Franjo i američki predsjednik Donald Trump, pokušavaju uvjeriti londonsku bolnicu Great Ormond Street da promijene odluku o skidanju malenoga s aparata za održavanje života zbog nemogućnosti liječenja.

Charlie boluje od poremećaja mitohondrijskoga DNK, tzv. mitohondrijskog deplecijskog sindroma, neizlječive bolesti koja rezultira progresivnim slabljenjem mišića i oštećenjem mozga, te je pred njegove roditelje Connie Yeats i Chrisa Garda predstavljena konzilijska odluka da će biti eutanaziran na odjelu palijativne skrbi.

Roditelji su protiv odluke bolnice prosvjedovali putem Visokog suda, koji je ipak odlučio kako Charlie treba biti skinut s aparata jer je “riječ o interesu djeteta”. U međuvremenu su Connie i Chris pozvani u SAD, gdje je postojala mogućnost liječenja eksperimentalnim metodama, za koje se pretpostavlja da mogu olakšati simptome bolesti.

Pokrenuta je svjetska internetska kampanja GoFoundMe u kojoj je u nekoliko mjeseci prikupljeno čak 1,5 milijuna eura. Vrhovni sud ipak je donio sljedeću presudu prema kojoj je bolnica dužna Charlieja održavati na životu barem još 24 sata, no roditelji su se žalili i Europskom sudu za ljudska prava, koji je odgodio gašenje aparata do okončanja postupka, što je roditeljima i njihovim podržavateljima pružilo nadu u mogućnost liječenja u Americi.

No, konačna odluka Europskog suda prije nekoliko dana bila je neumoljiva, prenosi Slobodna Dalmacija.

Eksperimentalno liječenje bez mogućnosti uspjeha ne bi pružilo nikakvu korist te bi njemu nastavilo stvarati iznimnu bol”, stoji u presudi, koja je konačna. Sud je zabranio odvoženje malenog Charlieja na liječenje u inozemstvo, nije dopustio ni da ga se odvede kući kako bi tamo preminuo, kako su tražili očajni roditelji.

– Naša roditeljska prava su prekršena, niti posljednja želja, da ga odvedemo kući, nije nam uslišena. Nije nam dopušteno ni da ga vodimo u hospicij – kazao je otac Chris.

 

U nedjelju se o Charliejevu slučaju očitovao papa Franjo, poručivši kako “s ljubavlju i emocijama prati slučaj malog Charlieja Garda i izražava svoju blizinu roditeljima”.

Zatim se oglasio i američki predsjednik Donald Trump.

– Ako možemo pomoći, rado ćemo to učiniti – napisao je u poruci, a američka bolnica koja bi provodila eksperimentalno liječenje punudila je besplatnu skrb o djetetu.

Priča je dirnula i britansku premijerku Theresu May koja je poručila da su sve njezine misli upravljene Charlieju i njegovim roditeljima. Drama oko života malog Charlieja nastavlja se, a njegov život u rukama je osoblja britanske bolnice. Nitko ne zna dokad…

(www.jabuka.tv)
 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.