Pretvorimo Borak u ugodni prirodni kutak

Udruge Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici i Inicijativa za Široki Brijeg uz novčanu potporu Vlade Republike Hrvatske od sutra u 10 sati kreću u provedbu ideje o izgradnji pješačko – biciklističke staze uz rijeku Lišticu prema Borku, sve do izvora kod Lončarevih mlinica.

Cilj akcije je raščistiti teren uz rijeku Lišticu od drače i korova, ukloniti porušena stabala i razni otpada. U drugoj fazi projekta realizacije projekta uslijedit će ravnanje staze i nasipanje šljunkom. Nositelji akcije su članovi Korektiva, Inicijative za Široki Brijeg, EKO –ZH te studenti Akademije likovnih umjetnosti.

Želja nam je i pozivamo da se pridruže građani, članovi eko – udruga, ribolovci i ostali koji vole rijeku Lišticu i prirodu uz nju. Nadamo se također odzivu učenika osnovnih škola i srednjoškolaca. Dio alata imamo, ali bi bilo poželjno da oni koji nam se pridruže ponesu i svoje alatke – pijuke, vile, škare, kosore, sjekire, lopate i drugo. Nakon uređenja staze, uz šetalište namjeravamo postaviti klupe za šetače i prolaznike, te kante za otpatke.

Nakon svega planiramo na kritična mjesta dovesti i osvjetljenje. Ideja je i da animiramo lokalne vlasti i gospodarstvenike, kako bi sve to osmislili i nabavili dodatna sredstva, bilo u novcu ili građevnom materijalu (pijesak, cementi, željezo itd). Klupe koje ćemo postaviti kreirali su nakon natječaja studenti Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Njih petnaestak dostavilo je svoja rješenja, a pobijedilo je rješenje studenta kiparstva iz Kreševa Martina Iličevića.

Naš cilj je i promjena ekološke svijesti i navika građana. Od ovoga što činimo svi ćemo imati koristi, stoji u priopćenju Udruge Korektiv. Stoga, sutra vas očekujemo u Borku – parku prirode!

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.