Pretilost u Hercegovini: Širokobriježani učili o (ne)zdravoj ishrani

U srijedu u večernjim satima u kinu Borak u Širokom Brijegu, u sklopu tribine “Dijete i ja”, prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatar endokrinolog-dijabetolog,i magistrica nutricionizma Nevena Pandža održale su predavanje o posljedicama nezdrave ishrane i razvoju zdravih navika.

Tribinu su organizirali Dom zdravlja Široki Brijeg i Roditeljsko vijeće Druge osnovne škole, a glazbenom izvedbom dodatno su je uveličale članice klape “Diva” iz Širokoga Brijega.

Glavna tema tribine bila je užurbanost života i nepravilna ishrana, a predavačica Željka Bilinovac u predavanju pod nazivom “Pretilost i metabolički sindrom” nazočne je upoznala s pojavom pretilosti, objasnila je što je pretilost te je naznačila ovaj problem na globalnoj razini.

Međutim, istaknula je da je jednim od razloga za organizaciju ove tribine bio sve veći broj pretile djece u Hercegovini, što su uočili djelatnici u zdravstvenim i odgojno-obrazovnim ustanovama.

Željka Bilinovac istaknula je da se svaki pojedinac može “boriti” protiv pretilosti prilagodbom prehrane i suzdržavanjem od nezdravih namirnica. Upozorila je i na različite uzroke pretilosti, koja može biti rezultatom genetskih predispozicija, ali i razvoja i održavanja krivih navika.

“Ekrani i djeca”: Nema suzdržanoga roditeljstva, snosite odgovornost za dijete!

U ovoj posljednjoj bitnu ulogu igraju roditelji, jer ih djeca često oponašaju te bi roditelji trebali biti primjerima u razvijanju sklonosti zdravoj hrani.

Uz Željku Bilinovac, Širokobriježane je sa zdravim prehrambenim navikama i izborom namirnica upoznala magistrica nutricionizma Nevena Pandža.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.