Presudu šestorci moguće pobiti, eksperti pronašli pogreške u zaključivanju

Postoji mogućnost pobijanja pravomoćne presude suda u Haagu u predmetu “Prlić i ostali”!

To je zaključak analize Akademije pravnih znanosti Republike Hrvatske sačinjene još krajem ožujka za Ministarstvo pravosuđa RH. Autori analize su uz voditelja prof. dr. sc. Davora Derenčinovića, prof. dr. sc. Maja Seršić, prof dr. sc. Davorin Lapaš, izv. prof dr. sc. Maja Munivrana Vajda i doc. dr. sc. Marin Bonačić.

Akademija tvrdi da unatoč restriktivnoj praksi Suda u Haagu za područje bivše Jugoslavije, a koju smatraju pogrešnom, postoje osnove za podnošenje zahtjeva za preispitivanje presude, uz pridržavanje i druge mogućnosti, revizije u slučaju da se do isteka roka od godinu dana – koji istječe 29. studenoga – otkriju nove činjenice, piše Vecernji.hr.

Akademija obrazlaže kako se revizija temelji na Statutu suda u Haagu, dok je preispitivanje ovlast koja se smatra svojstvenom sudu kod postojanja osobitih okolnosti koje to opravdavaju kako bi se izbjegla očita nepravda.

Argument kako ono što Statut izričito ne predviđa nije dopušteno, za Akademiju ne stoji jer nije konzistentno poštovan u Haagu. A i sve moguće nepravde nije moguće podvesti pod reviziju.

Za reviziju je potrebna nova činjenica, koja stranci nije bila ranije poznata, niti ju je uz dužnu pažnju mogla doznati, a bila bi odlučna u konkretnom slučaju.

Zahtjev da se ranije za nju nije moglo doznati nije tako strog, već su moguća odstupanja, kao u predmetu Šljivančanin, gdje je i pojam “nove činjenice” tumačen na širi način. Međutim, revizija, koju mogu podnijeti osuđenik i tužitelj, ne može se podnijeti radi pravnih pitanja.

Uskrata pravde

Što se tiče “preispitivanja” presude, eksperti Akademije fokusirali su se na traženje “jasnih pogrešaka u zaključivanju“, a koje bi dovele do uskrate pravde ako ih se ne bi korigiralo.

To su našli u dijelovima presude koji se odnose na: imenovanje neoptuženih sudionika udruženoga zločinačkog pothvata (UZP), običajnopravni status UZP-a i usklađenost njegova najkontroverznijeg tzv. trećeg oblika s pravnim standardima, povredu prava na pravično suđenje, kvalifikaciju oružanoga sukoba u Bosni i Hercegovini i utvrđivanje prekoračenja ovlasti suda u Haagu.

Hrvatska izradila studiju o “Šestorci”, moguća revizija presude

Preispitivanje presude kao diskrecijske ovlasti suda, što znači da mogu i ne moraju to prihvatiti, žalbeno je vijeće obrazložilo u predmetu Mucić – Čelebići, argumentira Akademija. Ali, poslije je sud u Haagu znatno suzio mogućnost korištenja tog pravnog lijeka, pa je restriktivna odluka Žalbenog vijeća u predmetu Žigić postala ustaljena iako postoje “značajni i važni razlozi za odstupanje od nje”, navodi se u analizi i upućuje kako bi na to trebalo ukazati pred Mehanizmom u Haagu, koji završava procese.

U predmetu Žigić rečeno je kako ne postoji pravo na preispitivanje pravomoćnih presuda, što je prihvatljivo kad je riječ o činjeničnim pogreškama jer se za njih može podnijeti revizija.

Ali, druga je stvar s primjenom pogrešnih pravnih standarda. K tomu, u predmetu Žigić žalbeno vijeće nije argumentiralo svoje odstupanje od ranije prakse, što je bilo dužno i na što je upozorio sudac Shahabuddeen, pa je u svom izdvojenom mišljenju ustvrdio kako pod reviziju “nije moguće podvesti sve moguće slučajeve povrede pravde”.

Odnosno, da inzistiranje na reviziji kao jedinom izvanrednom pravnom lijeku protiv pravomoćne presude “može dovesti do izvještečenog nastojanja da se pravna pitanja prikažu kao činjenična”.

Zalaganje i suca Merona

Stoga smatra da iznimno treba ostaviti mogućnost preispitivanja kako bi se ispravila očita nepravda.

I sudac Meron se za to založio. Bilo je pokušaja da se probije loša praksa suda u Haagu pa i od profesora Zwarta i Knoopsa, pa iako njihov amicus curiae nije prihvaćen, hrvatski eksperti to ističu jer to ukazuje kako ni akademska zajednica ne prihvaća praksu suda u Haagu.

Tužiteljstvo je u predmetu Perišić kroz preispitivanje pokušalo ispraviti očitu nepravdu prema žrtvama zbog primjene pogrešnoga pravnoga standarda u oslobađajućoj presudi ali je zahtjev odbijen jer interes žrtava ne predstavlja osnovu koji bi opravdao usvajanje zahtjeva, navodi Vecernji.hr.

Premda, tu je riječ o poštivanju “svetih” načela kaznenog prava “res iudicata” i “ne bis in idem”, zbog kojih o presuđenoj stvari nije moguće i drugi put suditi. Predmet Prlić je drugačiji i prema analizi Akademije niz jasnih pogrešaka u zaključivanju tvore nepravdu koju Mehanizam u Haagu treba ispraviti.

Nika Pinter: Sudbina “šestorke” je bila zapečaćena i prije početka procesa

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Sve lijepo obrazloženo, samo ostaje pitanje zašto se ne krene u reviziju presude? Je’l ne da drug Plenković ili drug Dragan Čović Gago ili zajednički ustrajavaju na onemogućavanju revizije, kao što su opstuirali cjelokupni proces tzv. “Šestorki”? Ista stvar kao i neprocesuiranje ratnih zločina nad Hrvatima u Vukovaru, Škabrnji i drugim mjestima u RH. Pa i slijepci bi više progledali i glupani prozrijeli politiku HDZ-e koja se vodi po ovim pitanjima, a o drugima da i ne govorim. HDZ je kasišna zločin – ačka organizacija koja brani samo svoje interese i interese svoje vrhuške sa “velikim vođama” na čelu. Samo oni mogu raditi sve kriminalne radnje bez posljedica i trgovati utjecajem u zaštiti neprocesuiranja svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima kako u RH tako i u BiH. Hrvatski narod nema “muda” za prosvjede i ulicu, u Vukovaru je trebalo biti preko 100 tisuća prosvjednika, a iskupilo ih se jedva 10-ak tisuća.

  12
  2
 • Imali ste mnogo vremena da se sjetite o pomognete vašoj braći u bih,međutim vama su bila važnija tuđa načela i sada iz pristojnosti i suosjećajnosti vi se sjetili da postoje hrvati izvan lijepe vaše dok glavni akter i heroj je digao ruku na sebe baš kao što rade velike povijesne ličnosti.Ima nebrojenih i neoborivih dokaza da su hrvati samo branili svoj prag baš kao što postoje činjenice da su muslimani ti koji nose ogroman teret krivice ali oni imaju jednog Erdogana koji drži vec godinama EU u šaci,srbi imaju jednog Putina a što imaju hrvati BIH,grupi aristokrata,bezkičmenjaka i budućih podanika bez kur…

    • Otvori glavni izbornik
     Wikipedija Traži
     UrediPrati ovu stranicu
     Čitajte na drugim jezicima
     13. SS oružana gorska divizija “Handschar”
     13. oružana gorska divizija SS-a „Handschar” ili 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Handschar“ (skraćeno Handžar divizija, također i hrvatska br. 1) je bila vojna jedinica u sastavu Waffen SS-a tijekom Drugog svjetskog rata. Bila je sastavljena pretežno od Hrvata muslimana te manjeg broja Hrvata katolika Bosne i Hercegovine, volksdeutschera, te kosovskih Albanaca.

     13. oružana gorska divizija SS-a „Handschar”
     13th SS Division Logo.svg
     Aktivna
     1943. – 1945.
     Država
     Flag of the German Reich (1935–1945).svg Treći Reich
     Odanost
     SS
     Grana
     Waffen SS
     Vrsta
     gorsko pješaštvo
     Uloga
     protupartizansko djelovanje
     Veličina
     divizija
     Nadimak
     Handžar divizija
     Feslije
     Geslo
     Handžaru udaraj!
     Marš
     Sa pjesmom u boj
     Sudjelovanje u borbama
     Operacija Wegweiser
     Operacija Sava
     Operacija Osterei
     Operacija Maibaum
     Bitka za Stolice
     Bitka na Loparama
     Raspuštena
     1945.
     Zapovjednici
     Istaknuti
     zapovjednici
     Artur Phleps
     Herbert von Obwurzer
     Karl-Gustav Sauberzweig
     Desiderius Hampel
     Znakovlje
     Znak raspoznavanja
     fes
     Znak raspoznavanja
     handžar
     Nastala je nakon pokolja koje su počinili četnici u istočnoj Bosni nad muslimanima, nakon čega su muslimani od njemačkih vlasti tražili oružje ili zaštitu, formirajući milicije kako bi se zaštitili od četničkih napada, što je kasnije preraslo u vojnu postrojbu. Osnovna namjena jedinice je prvobitno trebala biti zaštita domova i obitelji, ali taj dogovor nije ispoštovan.

     Poznata je kao jedina jedinica SS-a koja je digla pobunu protiv Nijemaca i nacističkog režima nakon što je poslana u Francusku. Tom prilikom je ubijeno osam njemačkih časnika. Oni koji su pobjegli pokušali su se pridružiti francuskom Pokretu otpora, ali su ubrzo uhvaćeni i pogubljeni.[1]

     Džemaludin Ibrahimović, tadašnji imam u Handžar diviziji se prisjeća[2]:

     Wikicitati „Bio sam imam u Handžar diviziji. Kada smo mi Bosanci saznali da se možemo dobrovoljno prijaviti u jednu njemačku jedinicu, mnogi su iskoristili tu priliku. U Bosni je u to vrijeme bilo prisutno lijepo sjećanje na Austro-Ugarsku monarhiju. Tako da smo se osjećali naklonjeni njemačkom carstvu. Njemačka je za nas bila simbol čistoće, reda i discipline. Za koncentracijske logore i progone Židova tada nismo znali, jer velika masa dobrovoljaca je dolazila iz najsiromašnijih uvjeta, većinom sa sela. Treba uzeti i u obzir da su četnici u istočnoj Bosni masakrirali na tisuće muslimana, tako da smo željeli iskoristiti priliku da se branimo.”
     (―)
     Handžar divizija spada među najzanimljivije, najneobičnije, ali ujedno i najkontroveznije vojne postrojbe koje su djelovale na prostorima Bosne i Hercegovine tijekom Drugoga svjetskog rata. U proteklih pola stoljeća uz ovu vojnu jedinicu vezao se pridjev zloglasna, najčešće u srbijanskoj literaturi, te su joj na teret stavljani ratni zločini odnosno kršenja zakona i običaja rata.

     Sastavljanje
     Novačenje Uredi

     Vojnici Handžar divizije čitaju brošuru o “Islamu i židovstvu”, 1943.

     Amin Al-Husseini za vrijeme vježbe Handžar divizije
     Već na samom početku Nijemci su znali da ne mogu računati na muslimane koji su bili dio vlasti u NDH jer im lokalno muslimansko stanovništvo nije vjerovalo. Himmler je osigurao jeruzalemskog muftiju Hadži Mohammeda Amina al-Husseinija da putuje na prostor Nezavisne Države Hrvatske. Husseini je bio veliki zagovarač nacionalsocijalističke ideologije, a i samog su ga Britanci protjerali s prostora tadašnje Palestine jer je vodio pobune protiv izraelskih doseljenika. Ovo je urodilo velikim plodom jer su muslimani pritisnuti četničkim genocidom počeli masovno novačenje u SS. Manji broj muslimana pridružio se tzv. Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP), ali je većina podržavala novačenje u SS jer su još uvijek nosili svježe uspomene na savezništvo partizana i četnika u nekim dijelovima Bosne.

   • Pas ti ga lojavoj nani zaprdio, balijaneru. Najveći zločinci na ovim prostorima su Alija, Sefer Halilović, Duduković, Orić, Hadžihasanović, Delić i ostali razbojnici iz Haermije PiH.

 • Vecini ovih u visokoj politoci je bilo u interesu da ih oside. Zato nisu ni pomagali obrani optuzenih. Naprotiv dokumenti se davali tuzilastvu u Hagu . Sada se kao netko sjetio pomoci. Da nije malo kasno..Od zrtve napravise agresora u BiH- ni i zato nam i je ovako…

  • i sta ti nije jasno,ta 13 SS je formirana samo iz jednog razloga,da se zastite od cetnika.nisu oni voljeli ustase i Hitlera,cim su se pojavili partizani masovno su presli u partizane.uvijek bili izmedju dva zla,pa gledas da budes gdje manje zlo.

   • I moj je rahmetli babo bio u Handzar diviziji. Uvijek mi je govirio da cuvam uspomenu na svoje hrvatsko porjeklo iako smo izdali Boga i svoj narod za pola vreće brasna.

   • Prešli..masovno prešli aa?Vi imate naviku izdat, preći..to ste uradili i kad ste nastali kao takvi,inače bi preporučio da uzmete sebi naziv “PREVRTLJIVCI” umjesto ovoga sada.Najozbiljnije ,razmotrite ovaj naziv i jer baš vam stoji.

 • Hrvatska šestorka u Haagu predstavlja hrvatski narod s obje strane umjetno stvorene granice između jednog te istog naroda. Hrvatski general nad generalima,junak Domovinskog rata pokojni i nikad ne zaboravljeni,vječni Slobodan Praljak je dao svoj život ne poradi sebe već poradi svih nas jer nije mogao podnijeti kolektivnu osudu svog naroda kao zločinačkog,kolektivne osude HVO-a,te HR H-B,te hrvatskog Predsjednika dr.Franje Tuđmana,ministra obrane Gojka Šuška a samim time i svih hrvatskih generala i hrvatske vojske kao sudionika UZP.Službena vlast hrvatskog naroda u RH i BiH je učinila nedovoljno u njihovoj obrani jer nitko od njih nije odlučno udario šakom o stol i rekao međunarodnoj zajednici:”Naši generali,Predsjednik Tuđman,ministar Obrane RH Gojko Šušak,HVO-a i HR H-B nisu ništa krivi jer su branili interese svog naroda na njihovim vjekovnim ognjištima,i ukoliko ih osudite po bilo kojoj točki hrvatski narod i u RH i BiH izlazi masovno na ulice pa kom obojci kom opanci.To se nažalost nije dogodilo zbog izdaje i kukavičluka navedenih političkihz predstavnika hrvatskog naroda iz obje države.Sada dolazimo do revizije presude navedenoj šestorci koju treba pozdraviti i za nju se zdušno boriti i temeljito je pripremiti jer uspjeh iste vraća ponos hrvatskom narodu i osmjeh na lica ljudi.Za tu reviziju trebaju poginuti svi Hrvati iz RH i BiH moraju joj dati podršku pa taman i na način masovnih prosvjeda diljem obje zemlje dok se o toj reviziji bude raspravljalo.Jer hrvatski narod ne može snositi kolektivnu krivnju što se prvosrupanjskom presudom pokušava imputirati hrvatskom narodu a poglavito našoj šestorci.Ta revizija ukoliko se temeljito pripremi i bude uspješna zadaće završni udarac svim neprijeteljima hrvatske suverenosti i samostalnosti za sva vremena.Vrijedi pokušati,bez obzira na njen ishod premda će hrvatski generali njih 6/šest zauvijek ostati u srcima hrvatskog naroda jer oni predstavljaju:” kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni”.

 • Jučer sam zaradio 10 maraka jer sam u Goje na Širokom cijeli dan čistio gnoj ispod krmenja. Moja hanuma Mubera je zaradila 3 kila čvaraka jer se pukla sa trojicom širokobrijeških usta-ša. Sve ćemo čvarke dati našem sinu Omeru jer ih on obožava. Jede ih umjesti gumenih bombona. Baš nam je dobro otkad smo na burzi rada na Tromeđi u Međugorju

  5
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.