Nika Pinter: Sudbina “šestorke” je bila zapečaćena i prije početka procesa

Odvjetnica preminulog generala Slobodana Praljka u slučaju “šestorke” na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, Nika Pinter rekla je kako su bivši dužnosnici Herceg Bosne i HVO-a bili osuđeni davno prije presude te kako brojni dokazi obrane uopće nisu uzeti u obzir.

I danas, kao i 29. studenoga 2017., presudu ne vidim utemeljenu na činjenicama, ne vidim je kao sudski utvrđenu istinu niti kao povijesni izvor. Zaključujem da je sudbina “šestorke” bila zapečaćena i prije početka procesa, rekla je Pinter u intervjuu za Pogled.ba.

Ona je potvrdila kako je Akademija pravnih znanosti Hrvatske uradila studiju o mogućoj reviziji presude Prliću i ostalima, a naručitelj je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske. Ipak, poručila je kako ne može otkriti njezin sadržaj.

Upoznata sam jedino da je studija dala osnove braniteljima za daljnje odluke. Odluka o podnošenju revizije isključivo je odluka branitelja i osuđenih osoba, istaknula je Pinter te dodala kako nije točno da su ostala još samo dva mjeseca za pokretanje revizije presude.

Dva mjeseca ima na raspolaganju tužitelj, branitelji nemaju vremensko ograničenje, objasnila je Pinter.

Hrvatska izradila studiju o “Šestorci”, moguća revizija presude

Na pitanje kako će se ova presuda odraziti na bh. Hrvate ako ostane u trenutačnom obliku, zagrebačka odvjetnica je poručila kako to izričito ovisi o hrvatskom narodu u BiH i njihovim čelnicima.

Presuda će imati utjecaj kakav dopuste bh. Hrvati. Hoće li nemoćno slijegati ramenima ili će na neistine odgovarati činjenicama sadržanim u dokumentima strana u sukobu, dokumentima međunarodnih pregovarača i zajednice, riječima preživjelih svjedoka? Volim koristiti izreku “Činjenice su tvrdoglave” i činjenice treba iznositi i njima odgovarati na netočne tvrdnje. Netočne tvrdnje ne bi smjele ostati bez bh. Hrvata. Presuda je konačna za “šestorku”, ali nije za Hrvate Bosne i Hercegovine, zaključila je Pinter.

Haaška presuda Prliću i ostalima dodatno je opteretila odnose naroda u BiH, osobito Bošnjaka i Hrvata. Bošnjački čelnici ovu presudu koriste kako bi cijeli hrvatski narod označili kao zločince i udruženi zločinački pothvat.

Takve konstatacije su osobito česte u vrijeme predizborne kampanje te dodatno i nepotrebno radikaliziraju stanje u BiH.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Sestorka a sa njima i branitelji HVO- ne i hrvatski narod u BiH- ni si davno ostavljeni i prodani od vlasti u RH- oj lijevi i desni i od nasih politicara u BiH- ni.. Ovo sada pricati o ukidanju presude su samo gluposti i predizborne budalastine…Izbori su za 25 dana i zna li itko program hrvatskih stranaka. Politicari se zabavili o svome jadu i sakrili se u misije rupe. Nemaju obraza visr pred svoj narod stati i nemaju sto visr obecati i slagadi. Jadno i tuzno…

  • Za lose odnose izmedju Bosnjaka i Hrvata nije ova presuda kriva nego cinjenica da se ovi zlocinci jos velicaju, da se velica tzv. Herceg Bosna i da su Hrvati etnicki ocistili zapadnu Hercegovinu od Bosnjaka. I da jos uvijek blokiraju i mrze zemlju u kojoj zive. Cast izuzecima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.