Prepoznajte znakove da se vašoj bebi spava – Jabuka.tv

Prepoznajte znakove da se vašoj bebi spava

Zašto je važno prepoznati znakove umora?

Vaša vam beba ne može reći što joj je potrebno, ali kroz svoje ponašanje može izraziti kako se osjeća – uzbuđeno, uznemireno, frustrirano, ljuto, itd. Fizički umor jedan je od glavnih razloga iskazivanja ponašanja kojim nam beba poručuje da nije zadovoljna.

Pružiti bebi priliku da spava kada je umorna, sigurno će pozitivno utjecati na njeno zadovoljstvo, ali izazov je prepoznati kada je beba umorna. Ako ju pokušate staviti na spavanje prije nego je spremna, to će ju sigurno uznemiriti. U suprotnoj situaciji, ako ju prekasno stavite na spavanje jer ste previdjeli umor misleći da je dijete gladno, da mu je dosadno ili ga nešto boli, također biste mogli imati problem s uspavljivanjem jer premorene bebe teže zaspu.

Spoznaja kako se bebe različitih dobi ponašaju kada su umorne i koliko dugo mogu biti budne između dva spavanja, može vam pomoći da steknete samouvjerenost u prepoznavanju znakova umora.

Od rođenja do 3. mjeseca

Način na koji novorođenčad pokazuje umor može biti različit nego u starije djece. Bebe ove dobi imaju ograničenu kontrolu nad svojim udovima. Pokreti njihova tijela uglavnom su kontrolirani refleksnim kretnjama. Iz tog razloga novorođene bebe rijetko pokazuju znakove koje bismo mi očekivali kada su umorne. Ponašanja koja mogu ukazivati na umor su: nemir, cviljenje, plač, vrištanje, stakleni ili odsutan pogled, grimase lica, stisnute šake, mahanje rukama i nogama, neobični pokreti ruku i nogu, privlačenje koljena prema trbuhu, traženje utjehe u sisanju ili hranjenju.

Što je korisno znati?

Novorođenčad sličnim ponašanjem reagira na sve što ih muči. Procesom eliminacije, uzimajući u obzir kontekst situacije, primjerice koliko je prošlo od zadnjeg hranjenja ili koliko je prošlo od zadnjeg spavanja, možete doći do zaključka što muči vašu bebu.

Bebe ove dobi često znaju privući nogice u fetalni položaj dok plaču zbog bilo kojeg razloga – to ne znači nužno da ih boli trbuščić.

Od 3. mjeseca do 1. rođendana

U ovoj dobi bebe steknu veću kontrolu nad svojim ekstremitetima, pa više svoju ljutnju ne prikazuju mahnitim pokretima kao u mlađoj dobi. Uobičajeno bebe ove dobi imaju predvidljivu rutinu hranjenja i spavanja što olakšava roditeljima prepoznavanje znakova umora. Karakteristični znakovi umora za ovu dobnu skupinu su: nemir, cviljenje, plač, vrištanje, trljanje očiju ili nosa, povlačenjem ušiju ili kose, te zijevanje.

Što je korisno znati?

Premoreno dijete ove dobi često postaje vrlo nametljivo. Može zahtijevati da ga neprestano nosite ili ljuljate. Što je dijete umornije postaje lošije volje. Premorena beba svoju uznemirenost može iskazivati vrištanjem, izvijanjem prema natrag, udaranjem, ugrizima, lupanjem glavom, bacanjem igračaka, te odbijanjem ili bacanjem hrane. Kada je umorno dijete će plakati na vašim rukama, a ako ga pokušate spustiti plakat će još i više.

Koliko su bebe budne između spavanja?

2-6 tjedana: 1-1,5 sat u komadu (uključujući hranjenje)

6 tjedana – 3 mjeseca: 1-2 sata u komadu (uključujući hranjenje)

3-6 mjeseci: 2-2,5 sata u komadu (uključujući hranjenje)

6-9 mjeseci: 2,5-3 sata u komadu (uključujući hranjenje)

9-12 mjeseci: 3-4 sata u komadu (uključujući hranjenje)

Koliko vremena se beba može osjećati ugodno između dva spavanja vrlo je individualno i može varirati čak i od dana do dana, zato ovaj vodič shvatite kao okvir koji vam može pomoći u vremenskoj orijentaciji.

I svakako imajte na umu da će bebe koje samo kratko odrijemaju puno prije biti spremne za povratak na spavanje od vremena spomenutog u tablici.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.