Preporod ženske odbojke u Hercegovini – od ove sezone dva nova kluba

Ljubitelji odbojke u Hercegovini moći će od ove jeseni uživati u ovome sportu zbog velikog broja utakmica koje će se odigravati svakog vikenda, zahvaljujući ponajviše ženskim kolektivima kojih je iz sezone u sezonu sve više i više.

Po prvi put u povijesti dogodilo se da u razdaljini od 150 kilometara egzistira čak devet ženskih kolektiva, od kojih su tri u Superligi Federacije BiH, a njih šest u Prvoj ligi Federacije BiH.

U Superligi FBiH natječu se H.O.K. ”Čapljina” iz Čapljine, H.Ž.O.K. ”Široki Brijeg”iz Širokog Brijega i O.K. ”Mostar” iz Mostara, dok se u Prvoj ligi FBiH nalaze H.O.K. ”Čapljina 2” iz Čapljine, H.O.K. ”Široki” iz Širokog Brijega, O.K. ”Troglav” iz Livna,O.K. ”Ljubuški” iz Ljubuškog, O.K. ”Student” iz Mostara i O.K. ”Turbina” iz Jablanice.

Od ove sezone povećao se broj klubova s područja Hercegovine u obje lige Federacije BiH.

Naime, H.Ž.O.K. ”Široki Brijeg” iz Širokog Brijega izborio je ulazak u viši rang (Superliga FBiH), dok se se za natjecanje u najnižem rangu Federacije BiH (Prval liga) ove sezone prijavila još dva kluba – H.O.K. ”Čapljina” iz Čapljine i O.K. ”Turbina” iz Jablanice.

”Krvna slika” odbojke u Hercegovini tako se drastično popravila, gledajući unatrag 20 godina. Sjetimo se kako se odbojka u Hercegovini prije 20-ak godina igrala jedino u Čapljini, i to u obje konkurencije, i muškoj i ženskoj, nakon čega slijedi uključivanje Ljubuškog, Livna, zatim Mostara, Širokog Brijega, Jablanice…

Zanimljivo je i kako pojedine sredine imaju čak dva kluba koja se natječu u redovitim ligaškim natjecanjima.

Jedan primjer je Čapljina, koja je već dugi niz godina stabilan Superligaš, a koja je od ove sezone u niži rang prijavila još jednu ekipu, odnosno curice mlađeg uzrasta. Iz H.O.K. ”Čapljina” ističu kako se radi o istom klubu, a kako je želja da djevojke što prije steknu igračko iskustvo kako bi pojačale igru seniorske ekipe u višem rangu.

Drugi primjer je Široki Brijeg u kojem egzistiraju dva kluba, no ova dva kluba su odvojena i natječu se u različitim rangovima. Radi se o relativnom mladim klubovima – H.Ž.O.K ”Široki Brijeg” osnovan je prije nešto više od šest godina, dok se H.O.K. ”Široki” u ligi natječe od 2012. godine. H.Ž.O.K ”Široki Brijeg” izborio je protekle sezone ulazak u Superligu Federacije BiH, dok se H.O.K. ”Široki” natječe u Prvoj ligi Federacije BiH.

Tu je i Mostar koji također ima dva ženska odbojkaška kolektiva. Jedan je O.K. ”Mostar”, koji se već par godina natječe u Superligi, dok je drugi O.K. ”Student” koji je Prvoligaš.

Treba naglasiti kako je Čapljina jedini grad u cijeloj državi koji ima tri kolektiva u ligaškim natjecanjima.

Unatoč teškom financijskom stanju, posebice kad je u pitanju sport, vidljivo je kako u odbojci postoji veliki broj entuzijasta i zaljubljenika u ovaj sport koji su voljni dati sve od sebe kako bi se povećala popularnost odbojke te kako bi broj klubova bio sve veći.

Zanimljivo je kako je u trendu povećanje broja ženskih odbojkaških kolektiva, a broj muških odbojkaških kolektiva sve je manji i manji, dok je taj trend u posljednjih 10-ak godina bio suprotan.

Jedina dva muška odbojkaška kolektiva na području Hercegovine su H.O.K. ”Čapljina” iz Čapljine i O.K. ”Student” iz Mostara. U protekloj sezoni tu je bio još i O.K. ”Mostar” koji je na polusezoni istupio iz natjecanja, da bi se u konačnici ugasio.

Valja za kraj još istaknuti kako natjecanje u Superligi FBiH i za muškarce i za žene počinje 28./29. rujna, dok će natjecanje u Prvoj ženskoj federalnoj ligi započeti 12./13. listopada.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Jel to normalno da ovako jedan mali gradić ima 2 ž.o kluba. Nije, zato bi bilo bolje da se prestanu svađati, izvlačiti novce za 2 kluba nego da jedinstveni naprave jedan jaki zajednički klub. vo ni bavarska industrija ne bi mogla plaćati ni Muenchen. Na kraju ipak čestitke svim curama u oba naša kluba na trudu i radu. Pozz

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.