Preminuo suosnivač Applea Steve Jobs

Steven Paul Jobs (San Francisco, Kalifornija, 24. veljače 1955. – Palo Alto, Kalifornija, 5. listopada 2011.) poznat je kao suosnivač tvrtke Apple Computer. Bio je jedan je od najutjecajnijih ljudi u svijetu računalne industrije. Zajedno sa Stevenom Wozniakom u garaži punoj jabuka napravio je prvo kućno računalo Apple (“Jabuka”). Tako je i imenovao tvrtku, koju je osnovao s Wozniakom.

Poslije nekoliko generacija računala Apple, napravio je računalo Lisa. Lisa je bilo prvo računalo koje je imalo ikonice na zaslonu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Microsoft Windows operacijskim sustavom. Sljedeća generacija računala iz njegove produkcije bio je Macintosh, što je naziv vrste jestivih jabuka u SAD-u.

“S tugom moramo priopćiti da je preminuo Steve Jobs. Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale naše živote. Svijet je zbog Stevea bio nemjerljivo bolji. Ali najveću ljubav imao je prema svojoj supruzi Laurene i svojoj obitelji. Naša srca su uz njih, kao i uz svih koje je Steve dodirnuo svojim nevjerojatnim darovima”, priopćeno je iz Applea.

“Apple je izgubio vizionara i kreativnog genijalca, a svijet je izgubio nevjerojatno ljudsko biće. Oni među nama koji su bili dovoljno sretni da poznaju Stevea i rade s njim izgubili su dragog prijatelja i inspirativnog mentora. Steve je iza sebe ostavio kompaniju koju je samo on mogao stvoriti i njegov će duh zauvijek biti utkan u temelje Applea”, stoji na službenim stranicama informatičkog giganta iz Palo Altoa.

“Uistinu sam tužan zbog smrti Stevea Jobsa”, poručio je u priopćenju za javnostBill Gates, bivši šef i osnivač Microsofta, najveći Jobsov rival. “Svijet vrlo rijetko viđa osobu s dubokim utjecajem kakav je imao Steve. Odjeci njegovog rada osjećat će se još generacijama. Za one među nama koji su bili dovoljno sretni da rade s njim, to je bila ludo velika čast. Neizmjerno će mi nedostajati”, kaže Gates.

“Steve, hvala ti što si mi bio mentor i prijatelj. Hvala što si dokazao da je moguće stvoriti nešto što će promijeniti svijet. Nedostajat ćeš mi”, napisao je na Facebooku Mark Zuckerberg, osnivač najpopularnije svjetske društvene mreže.

Posvetu Steveu Jobsu je objavio i Google, na čijem homepageu ispod tražilice stoji ‘Steve Jobs, 1955 – 2011’.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i Prva dama Michelle Obama u svojim izrazima sućuti Stevea Jobsa su proglasili ‘jednim od najvećih američkih inovatora’.

– Svijet je izgubio vizionara – izjavio je Obama – A nema veće počasti Steveovom uspijehu od činjenice da je velik dio svijeta za njegovu smrt saznao na uređaju koji je upravo on izmislio – stoji u poruci objavljenoj na blogu Bijele kuće .

Jobs je bio spiritus movens i predsjednik Applea. Od 1986. on je i suosnivač animacijskog studija Pixar (Pixar Animation Studios), poznatog po animiranim filmovima Priča o igračkama (Toy Story), Život buba (A Bug’s Life) i U potrazi za Nemom (Finding Nemo).

Iako mu je 2001. godine brisano ono v.d. iz titule, Jobs upravljao Appleom za godišnju plaću u visini od jednog dolara, zbog čega ga je Guinnessova knjiga rekorda stavila na listu najslabije plaćenih menadžera.

Dana 30. lipnja 2004. Jobs je operiran od rijetke vrste tumora gušterače. Preminuo je 5. listopada 2011. u 56. godini. (bljesak.info/wiki)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.