Preminuo pjesnik i novinar Ivan Kordić

Pjesnik, književni kritičar i novinar Ivan Kordić preminuo je u srijedu u 78. godini, objavila je njegova kćerka Tina Kordić na Facebooku.

Rođen je 22. veljače 1945. u Blizancima kod Čitluka. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Mostaru, a studij srpsko-hrvatskog jezika i književnosti diplomirao na pedagoškoj akademiji u Dubrovniku.

Dobitnik je prestižnih književnih nagrada.

Neke od njegovih zbirki pjesama su: “Rumen”, “Rika na razbojništu sunca”, “Odbjegla krinka”, “Kuća pod nebom” i druge. Ivan Kordić je radio na BHRT-u, TVSA i FTV. Vodio je emisiju “Kažiprst”. Napisao je scenarij za kratki film “Akumulator”, koji je režirao Aleš Kurt.

Supotpisnik je otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. siječnja 1992, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao “odgovornomu za političko uništenje Bosne i Hercegovine”.

Dobitnik je Šestotravanjske nagrade grada Sarajeva (2001.), a 2008. je dobio i Nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)