Preminuo papin zamjenik kardinal Tauran

Francuski kardinal Jean-Louis Tauran, koji je bio vrlo aktivan u dijalogu s islamom, umro je u četvrtak 5. srpnja u dobi od 75 godina, objavio je dan kasnije Vatikan.

Glasnogovornik Svete Stolice Greg Burke potvrdio je za agenciju AFP vijest o smrti kardinala, koji je bolovao od Parkinsonove bolesti i nedavno je bio hospitaliziran u Sjedinjenim Državama.

Kardinal Tauran je bio predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, a riječ je o ključnoj dužnosti za odnose između katoličkoga svijeta i islama.

Papa Franjo ga je 2014. godine imenovao kamerlengom (komornikom Kardinalskog zbora) koji u slučaju smrti ili odustajanja pape privremeno preuzima vodstvo Svete Stolice do imenovanja novog pape.

Kao protuđakon kardinal Tauran je imao ključnu ulogu u izboru argentinskog pape jer je 13. ožujka 2013. svijetu objavio da je na dužnost izabran Jorge Bergoglio, prenosi Fokus.ba.

Godine 1990., papa Ivan Pavao II. imenovao je Taurana za tajnika Svete Stolice za odnose s državama, čime je tada 47-godišnji kardinal postao najmlađi prvi čovjek vatikanske diplomacije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.