Preminuo najstariji čovjek na svijetu

U ruskoj provinciji Dagestan u 122. godini života umro je Magomed Labazanov za kojega se smatra da je bio najstariji čovjek na svijetu. Do svoje smrti bio je vrlo aktivan, a svoj 118. rođendan proslavio je plešući tradicionalni ples s Kavkaza.

Prema njegovoj priči, svoju dugovječnost može zahvaliti tome što u svom životu nikad nije konzumirao alkohol niti je pušio. Sa svojom suprugom koju je davno pokopao spavao je samo u njezine plodne dane, a s tim je aktivnostima prestao kada mu je rodila četvrtog sina. Od četiri sina samo je još jedan na životu. Krojački radnik se nikad ne bi maknuo iz svog sela da ga na početku Drugog svjetskog rata u dobi od 51 godine Staljin nije poput tisuća Dagestanaca za koje je mislio da bi mogli postati nacistički simpatizeri poslao u Sibir.

Iz Sibira se vratio 1950. godine i nastavio svojim pastoralnim životom i vrlo racionaliziranom prehranom kojoj po njegovim riječima može i zahvaliti svoju dugovječnost. Meso nije jeo gotovo nikada, a osnovna hrana mu je bilo kuhano povrće i voće bogato začinjeno divljim češnjakom uz neizostavno kozje mlijeko. Lebazanov, koji u svom životu nikada nije naučio čitati i pisati, svjedok je cijele jedne epohe. Rođen je prije nego što je car Nikolaj Romanov II. stupio na prijestolje, imao je 27 godina kada je Boljševičkom revolucijom Lenjin došao na vlast u Rusiji, a 63 godine kada je umro Josif Visarionovič Staljin zbog kojeg je deset godina proveo u Sibiru, prenosi jutarnji.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.