Preminuo nagrađivani bh. novinar Kemal Kurspahić

Od posljedica moždanog udara kojeg je zadobio nakon lakšeg kirurškog zahvata, u okruženju najmilijih, preminuo je Kemal Kurspahić (75), potvrdila je njegova obitelj, priopćeno je iz Media Centra.

Kemal Kurspahić bio je glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje, 1988-94. Oslobođenje je u prvoj godini njegovog mandata proglašeno za List godine u Jugoslaviji 1989. Za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji obrane Sarajeva i održavanje u listu ideje vjerske i nacionalne tolerancije u najtežim ratnim vremenima Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu: List godine u svijetu 1992. (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji), Nagradu slobode u Skandinaviji; Saharovljevu Nagradu za ljudska prava Europskog parlamenta; Nagradu Oscar Romero u Teksasu; Nagradu za savjesnost i integritet u novinarstvu Nieman Fondacije na Harvardu; Nagradu za dostignuća u novinarstvu IPS Servisa iz Rima – sve u 1993. – i brojna druga priznanja.

Kemal Kurspahić je i osobno dobio prestižne svjetske nagrade:

  • Urednik godine u svijetu 1993 (World Press Review – New York);
  • Nagrada za hrabrost u novinarstvu 1992 (International Women’s Media Foundation – Washington, DC)
  • Nagrada za ljudska prava 1993 (Fondacija Bruno Krajski – Vienna, Austria);
  • Heroj borbe za slobodu tiska 2000 (International Press Institute – Vienna, Austria);
  • Nagradu Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Europi (SEEMO – Vienna, Austria).

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na Sveučilištu u Harvardu, a u proljeće 1999. gostujući Clark Fellow na Sveučilištu Cornell. Predavao je i na drugim vodećim američkim sveučilištima i savjetovao mnogobrojne vodeće političare poput predsjednika Billa Clintona i u to doba senatora Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država. Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu As Long As Sarajevo Exists/Sve dok Sarajevo postoji (Pamphleteer’s Press, 1997) i Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace (US Institute of Peace Press, 2003). Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom: Zločin u 19:30 – Balkanski mediji u ratu i miru (Media Centar – Sarajevo, 2003, i Dan Graf – Beograd, 2004).

U Sarajevu su tiskane još dvije njegove knjige: Bijela kuća (Oslobođenje, 1984) i Pisma iz rata (Ideje, 1992). Objavljivao je komentare u najvećim svjetskim listovima uključujući The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, International Herald Tribune, Die Zeit, Dagens nyheter, Politiken i druge. U Americi je radio i kao vodeći urednik lanca nedjeljnih listova The Connection, gdje je obučavao i inspirirao mnogobrojne mlade novinare i dobio mnoštvo nagrada izdavača novina države Virginija, uključujući i nagrade za najbolje redakcijske strane. Od ljeta 2001. do ljeta 2006. radio je u međunarodnoj diplomaciji, najprije kao predstavnik za tisak agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i organiziranog kriminala u Beču a zatim kao predstavnik te agencije za karipski region sa sjedištem na Barbadosu, odgovoran za 29 država i teritorija. Oženjen je Vesnom Kurspahić i imaju dva sina, Tarika i Mirzu, kao i četvero unučadi.

(www.jabuka.tv)