Preminuo don Stanko Lasić

U Svećeničkom domu u Dubrovniku u 80. godini života umro je dr. don Stanko Lasić.

On je bio umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije i 30-godišnji župnik katedralne župe Dubrovnik gdje je obavljao mnoge dužnosti.

Don Stanko Lasić rođen je u Jarama kod Širokog Brijega 1942. godine. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1957. godine, a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961.

Teologiju je studirao u Zadru i Splitu, a za svećenika je zaređen 9. lipnja 1967. u Splitu.

Prvu službu započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara.

Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu gdje je 1984. doktorirao. Na Korčuli je ostao do listopada 1990. godine, a u studenom 1990. godine imenovan je katedralnim župnikom i tu službu vrši i danas. Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku.

Od 2004. do 2010. godine vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj, duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji. Od 2014. godine uz katedralnu župu upravljao je i župom sv. Andrija-Pile.

Bio je kanonik Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije.

Zlatni jubilej svećenstva Svečano je proslavio u katedrali i u rodnim Jarama 2017. godine. Sve vrijeme svoje svećeničke službe rado je organizirao brojne događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodio hodočasnike u različita svetišta diljem svijeta.

Posljednje godine svoga života proveo je u Svećeničkom domu u Dubrovniku.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.