Preminuo don Ivan Grubišić

don Ivan Grubišić

Don Ivan Grubišić preminuo je u 81. godini u domu za umirovljene svećenike u Splitu, gradu u kojem je godinama bio jedan od omiljenih svećenika, potvrdili su iz Splitske nadbiskupije.

Ivan Grubišić rođen je u Dicmu 20. lipnja 1936. godine.

Grubišić je diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zatim na Filozofskom fakultetu u Zadru filozofiju i sociologiju, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima, te na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Don Ivan Grubišić bio je poznat i po društveno-političkom aktivizmu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj “Savez za građansku i etičnu Hrvatsku”.

Crkvena vlast nije odobravala njegovo aktivno bavljenje politikom, no on se nije obazirao na te zabrane pa mu je u siječnju 2012. godine nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić izrekao i proglasio kaznu suspenzije obavljanja svih sljedećih čina Svetoga reda: ispovijedanja, propovijedanja i slavljena Mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela. Po isteku don Grubišićeva zastupničkog mandata, Nadbiskupski ordinarijat splitsko-makarski u travnju 2016. godine ukinuo je tu suspenziju kada je don Grubišić od svojega ordinarija zatražio da mu kanonska kazna bude povučena jer je ispunio sve uvjete koji su mu bili određeni kaznenom mjerom iz siječnja 2012. godine.

Svojedobno se zauzimao i za reviziju ugovora između Republike Hrvatske i Svete stolice čime bi se, po njegovom tumačenju, smanjila količina novca koju godišnje Republika Hrvatska daje Katoličkoj Crkvi, a protivio se i nastavi vjeronauka u državnima školama.

Bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split pod nazivom “Čovjek nadasve”, te pokretač i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade Velimir Terzić za promicanje demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo.

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao ga je 2007. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi.

(www.hrt.hr)

4 komentara

  • Neka ti Svjetlost Vječna svijetli u Raju!! Svaka ti čast kao čovjeku. Oni koji su te napadali jer si govorio ISTINU i zauzimao se za maloga običnoga čovjeka, neka se boje kazne božije. Bio si primjer iznimno plemenita čovjeka iz Splita, Dalmacije, Hrvatske!! Laka ti zemlja! Amen!

  • niko nije Crkvu iznutra napada i blatio kao on.Zato je iznimno bio popularan kod ljevičarsko parazitskih lijevo liberalnih udruga i uhljeba koojiCrkvu niu mogli vidjeti očima. Pokojnik im je dolazio ko naručen da pljuje po Crkvi koja ga je učinila učenim.

  • Inače je jako lijepo vidjeti gladni HR Narod kad kopa po kantama smeća zbog politike licemjernoga kriminalnoga HDZ-a vatreno podržanog od biskupa koji žive kao bubreg u loju, imaju pivske trbuhe i vozaju se u luksuznim limuzinama A SA OLTARA PAMETUJU OBMANUJU NEŠKOLOVANE NAIVCE DA SVAK TREBA SKROMNO ŽIVJETI I VOLJETI FAŠIZAM NACIZAM I OSTALU DESNIČARSKU LICEMJERNU GAMAD KOJA KAO FOR VOLI KRIŽ A SANJA O UBIJANJU koje su i provodili od 1922.-1945. Ali su bili zgaženi kao gnjide. Prvi su počeli i neka šute, jer tko se hvata prvi mača od njega i strada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.