Preminuo akademik Vladimir Premec

Istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački filozof, znanstvenik, prevoditelj, sveučilišni profesor, akademik Vladimir Premec preminuo je jučer u Sarajevu u 79. godini života, priopćila je danas Akademija nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine.

Vladimir Premec rođen je 1939. u Koprivnici. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Goli i Virju. Maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 1958., a u razdoblju od 1958. – 1968. bio je student filozofije, komparativne književnosti i teologije u Zagrebu i Beogradu i tajnik Hrvatskog filozofskog društva 1965. Iste godine bio je asistent pripravnik na Saveznom institutu društvenih znanosti – Beograd, ogranak u Zagrebu, prenosi Hina.

Od 1967. asistent je za povijest filozofije, antičke i srednjovjekovne, na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorat nauka iz filozofije stekao je 1968. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio brojne knjige

Bio je predsjednik Društva za filozofiju BiH te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Objavio je brojne knjige te prevodio brojna znanstvena djela. Za redovnog člana ANU BiH izabran je 2005. godine.

Datum pokopa i komemorativne sjednice ANU Bosne i Hercegovine i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu bit će naknadno objavljen.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.